Priznam naslov sem si sposodil pri kolegu Boštjanu, ki je napisal odličen članek o IP telefonskem sistemu. Članek ki je pred vami pa bo obravnaval analogni in IP videonadzorni CCTV sistem. Kratica CCTV Closed-Circuit Television (ang.) lahko prevedemo televizija zaprtega kroga, ki je še vedno splošno uporabljen izraz za analogne kot tudi za IP videonadzorne sisteme še danes. Današnji videonadzorni sistemi tako analogni kot IP niso več popolnoma zaprti saj omogočajo oddaljen nadzor preko IP protokola. Stopnjo razvoja videonadzornih sistemov lahko danes primerjamo z obdobjem razvoja digitalne fotografije pred 10 leti. Napredek digitalne fotografije in videa je bil v zadnjih desetih letih hiter in silovit saj je s trga izbrisal kar nekaj velikih igralcev proizvajalcev fotografske opreme. Množičen pohod digitalne fotografije in posledično s tem cenejših digitalnih fotoaparatov se je pričel že ob koncu starega in na začetku novega tisočletja. Še leta 2002 so se novinarji pri računalniških revijah spraševali ali bo digitalna fotografija zamenjala analogno fotografijo? Profesionalni fotografi in fotoreporterji so takrat kar naprej ponavljali mantro in prisegali, da oni že ne bodo zamenjali svoje analogne Contaxe, Yashice, Minolte, Kodake, Canone. Prepričani so bili in niso verjeli, da bi lahko digitalna fotografija zamenjala analogno v naslednjih 5 letih. Zaradi funkcionalnosti, kvalitete kot tudi cene produkcije vsi fotoreporterji danes, ko se piše leto 2012 uporabljajo digitalne SLR fotoaparate in zelo redki fotografi še niso preklopili na digitalno tehniko v svojem foto ateljeju.

 

Analogni videonadzorni sistem

Podoben trend kot leta 2002 pri fotografiji se dogaja danes na področju analognega in IP videonadzora. Verjetno se zaradi nizke cene še vedno proda več analognih videonadzornih sistemov tako za dom kot poslovna okolja kljub slabši sliki in funkcionalnosti v primerjavi z digitalnimi IP videonadzornimi sistemi v megapiksel resoluciji. Danes je trg preplavljen s poceni kitajskimi analognimi CCTV kamerami saj se nabavne cene 420TVL kamere gibljejo od 15 USD za 700TVL pa tam okrog 35 – 45 USD, DVR snemalniki pa se cene gibljejo od 50 – 250 USD odvisno od števila 4/8/16 kanalov ter resolucije, ki jo podpirajo. Kameram in DVR snemalniku je treba prišteti še AC/DC napajalnike in koaksialno ter kabelsko infrastrukturo tako se cena 4 kanalnega videonadzornega sistema giblje od 250 EUR dalje. Tipičen analogni CCTV videonadzorni sistem je sestavljen iz analognih kamer, ki so povezane preko koaksialnih kablov na DVR snemalnik. Kamere se napajajo iz lastnega ali skupnega AC/DC napajalnika, ki omogoča preko posebnega razdelilnega konektorja priklop več kamer hkrati.

Analogna CCTV kamera


Analogna CCTV kamera zajame sliko preko objektiva s CCD senzorjem in jo v nepopačeni obliki pošlje kot analogni video signal preko koaksialnega kabla na DVR snemalnik ali DVR kartico. Analogna slika se nato na DVR enoti pretvori v digitalno obliko po splošno uveljavljenem standardu H.264, ki je danes najpogosteje uporabljeni format za snemanje, stiskanje in distribucijo videa z visoko ločljivostjo.

DVR snemalnik ali DVR kartica za PCSprejeti analogni videosignal iz CCTV kamere se na DVR snemalniku pretvori v digitalno obliko H.264 format. Standard H.264 ponuja višjo kompresijo stiskanja kot MPEG-4 in je danes splošno uveljavljen standard v videonadzornih sistemih. DVR snemalniki so na voljo v 4/8 ali 16 kanalni izvedbi in najsodobnejši DVR snemalniki podpirajo D1 resolucijo na vseh kanalih. DVR kartica s 4/8 ali 16 kanali pa opravlja enako vlogo kot DVR snemalnik s tem da se kartico vstavi v univerzalno režo računalnika z operacijskim sistemom Windows ali Linux. Podprt operacijski sistem je odvisen od izbire proizvajalca DVR kartice.

Kabelska infrastruktura


Kabelska infrastruktura je sestavljena iz kombiniranega kabla, ki je sestavljen iz koaksialnega kabla z BNC konektorjema in napajalnega kabla z DC konektorjem. Velikokrat en sam AC/DC prenosni napajalnik napaja do 4 ali maksimalno 8 kamer. Za večje število kamer se uporabljajo večji zidni AC/DC napajalniki.

 

IP videonadzorni sistem

Je v celoti digitalen kar pomeni da objektiv kamere zajame analogno sliko (slika na sliko = video) in jo znotraj kamere pretvori v digitalni format. IP videonadzorna kamera je inteligentna naprava mini računalnik v ohišju kamere z lastnim operacijskim sistemom, integriranim digitalnim CMOS (megapiksel kamere) ali CCD vezjem in objektivom. Sliko oziroma video pretvori v enega ali več podatkovnih formatov kot je H.264, MPEG-4 ali M-JPEG ter nato preko podatkovnih IP paketov na osnovi zahteve odjemalca pošlje na različne IP naslove v računalniškem ali internetnem omrežju. Hkrati lahko pošlje različne podatkovne formate, ki lahko predstavljajo tudi različno resolucijo glede na zahteve odjemalca. Vsaka IP kamera ima lasten IP naslov in je tako lahko v lokalnem ali internet omrežju dosegljiva s kateregakoli konca sveta. Na kamero se lahko hkrati priključi 10 ali več odjemalcev kot so videonadzorna delovna postaja, NVR snemalnik ali oddaljen uporabnik preko pametnega mobilnega telefona ali prenosnega računalnika.

IP kamera

Profesionalna IP kamera sestavlja ohišje kamere, objektiv, tiskano vezje z elementi in procesorjem ter konektorji na ohišju kamere kot so vrata LAN RJ-45 za ethernet povezavo in PoE napajanje, BNC konektor za video izhod, ki služi za nadzor in fino nastavitev slike ob montaži, napajalni konektor za DC objektiv, Micro SD reža za lokalni arhiv, DI/DO digitalni vhod in izhod kontakta za proženje zunanjih naprav kot je PIR senzor ali vklop sirene – alarma, DC vhod za napajanje, linijska vhoda za mikrofon in zvočnik.

Objektiv leča je tesno privita na CMOS ali CCD vezje kamere preko katerega zajema analogne podobe. Svetloba v obliki podob – slik potuje skozi objektiv in pada na CCD ali CMOS vezje, katere spremeni v električni digitalni zapis. Mini računalnik z operacijskim sistemom tako dobljeni digitalni zapis obdela in pripravi v ustrezen podatkovni format standard kot je H.264, MPEG-4 ali M-JPEG. Video se nato na osnovi zahteve odjemalca pošlje na ustrezen IP naslov v ustreznem paketnem podatkovnem formatu enkratno ali večkratno hkrati. Večina sodobnih IP kamer ima vgrajen mikrofon ter vhod za priklop zvočnika kar omogoča nadzor zvoka v prostoru ter zvočno opozarjanje.

NVR snemalnik ali videonadzorna delovna postaja CMS

NVR snemalnik je v zadnjem času vedno bolj zaželena rešitev profesionalnega IP videonadzora. Sodobna NVR naprava se sestoji iz namenskega računalnika na osnovni plošči z odprtokodnim Linux ali namenskim operacijskim sistemom skupaj z integrirano CMS videonadzorno programsko opremo, dva ali več trdih TB SATA diskov delujočih v RAID 1, 5 ali 10 načinu zapisovanja podatkov. Za nadzor lahko na NVR snemalnik priključite LCD monitor preko VGA, DVI priključka oziroma v zadnjem času imajo novejši snemalniki že HDMI konektorje. Profesionalni NVR snemalniki imajo tudi podporo za POS prodajna mesta ter DI/DO digitalne vhodne/izhodne kontakte za proženje naprav ob določenih dogodkih. Videonadzorna delovna postaja CMS se namesti na zmogljiv namizni računalnik, grafično postajo ali strežnik z Windows ali Linux operacijskim sistemom. Funkcionalnost CMS programske opreme za NVR ali delovno postajo je pri večini proizvajalcev enaka oziroma odvisna od modularne izbire programskega paketa.

Kabelska infrastruktura in omrežna infrastruktura

Kabelska infrastruktura IP videonadzornega sistema uporablja standardno strukturirano računalniško ožičenje Cat.5, 6 ali 7 in uporablja vse standarde in omejitve, ki so predpisana za računalniška omrežja. Omrežno infrastrukturo pri sodobnem IP videonadzornem sistemu predstavlja LAN PoE Ethernet stikalo na katerega priključimo IP kamere, NVR snemalnik in CMS videonadzorno delovno postajo. Preko PoE standarda napajamo IP kamero in tako za implementacijo video ter zvokovnega nadzora potrebujemo en sam samcat kabel s RJ-45 konektorjem katerega priključimo na LAN port kamere.

 

Zaključek IP vs Analog

Dober IP videonadzorni sistem je kakorkoli že gledamo znatno boljša tehnična rešitev od kateregakoli analognega sistema saj nam omogoča fleksibilnost, sliko visoke megapiksel resolucije, format slike 16:9 v HD720p ali 1080p načinu delovanja , omrežno konvergenco, varnost in večkratno razpoložljivost. Uporaba enega samega standardiziranega računalniškega kabla na IP videonadzorni kameri je velika prednost v primerjavi z analognim videonadzornim sistemom, kjer potrebujemo za enako zahtevo na analogni CCTV kameri več kablov ali kombiniran kabel za video, zvok, napajanje in različne konektorje za ločen priklop v centralnem vozlišču na DVR in napajalno enoto.

Več o videonadzornih sistemih in aktualni ponudbi si pa lahko preberete na straneh našega podjetja http://www.laninwan.com/poslovni-uporabniki/videonadzor

Ostanite povezani z nami še naprej!

The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.