V praksi se vse bolj pogosto srečujemo s problematiko pokritosti brezvrvične DECT telefonije v IP telefonskem okolju. Klasični IP DECT aparati omogočajo celotno funkcionalnost v okviru lastne baze, v najboljšem primeru lahko domet zvečamo z uporabo DECT repeaterja. Z uporabo DECT repeaterjev povečamo doseg v objektih do največ okoli 70 metrov okoli baze. Tak IP aparat je ponavadi omejen na največ 6 DECT slušalk. Naenkrat lahko vršimo 2 zunanja pogovora.

Ko je potrebno pokriti večje območje z DECT IP sistemom je treba uporabiti profesionalni DECT sistem, ki omogoča priklop večjega števila baz in slušalk. Med bazami se v takih sistemih seveda lahko gibamo tudi med pogovorom brez bojazni, da bomo prekinili pogovor. Torej sistem mora podpirati funkciji Roaming in Handover. Baze so povezane preko LAN-a z IP telefonskim strežnikom, ena izmed baz ponavadi prevzame nadzor nad ostalimi (master). Taki sistemi v glavnem podpirajo okoli 10 baz in omogočajo priključitev okoli 50 DECT slušalk. IP DECT sistem je možno povezati z vsakim znanim IP SIP tel. sistemom od Asteriska naprej. Če želimo večji sistem se je potrebno zateči k IP DECT rešitvi, kjer nadzor vrši server in ne ena izmed IP baz. 

V spodnji predstavitvi si lahko ogledate bistvene lastnosti obeh različic enega izmed najbolj razširjenih IP DECT-ov:

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)