IP domofon v zadnjem letu vstopa v svet domofonskih sistemov z vedno večjimi koraki. Cenovno se taki domofoni vedno bolj približujejo klasičnim video domofonom. Po funkciji in uporabnosti jih pa že krepko presegajo. Uporabnost in uporaba IP domofonov je zelo široka in univerzalna. Zaradi cene in tehnološke zasnove so zanimivi zlasti IP SIP domofoni s kamero.
Dober IP domofon podpira dva osnovna načina dela:

  • P2P (peer to peer)
  • Preko SIP serverja.

 V prvem primeru za delovanje domofona ne potrebujemo drugega kot IP domofon in delujoče LAN omrežje. Za notranjo enoto lahko uporabimo poljuben PC računalnik, SIP tel. aparat, SIP video tel. aparat, ali npr. pametni telefon-tablica vezan preko Wi-fi omrežja. Sliko lahko spremljamo preko standardnih H.263 ali H.264 na monitorju od PC računalnika, video telefona ali na zaslonu pametnega telefona (Android, IPhone…). V domofonih sta ponavadi vsaj 2 delovna releja, ki ju krmilimo kar preko telefona ali računalnika.
V primeru, ko je domofon vezan v sistem preko SIP tel. sistema pridobimo precej funkcionalnosti v smislu zvonenja na več telefonih. Poziv z domofona se nam lahko seli preko več različnih skupin in ni vezan na samo en IP naslov kot v primeru P2P. IP domofon lahko praktično integriramo v vsak IP tel. SIP sistem od Asteriska naprej. V tem primeru za notranjo enoto uporabljamo tudi analogne tel. aparate, ki so vezani na naš SIP tel. sistem.
IP domofoni proizvajalca Alphatech predstavljajo optimalno rešitev na področju domofonskih sistemov za podjetja in dom. Njihovi domofoni so zasnovani na različnih ohišjih proizvajalca Urmet, kar jim omogoča optimalno razmerje med funkcionalnostjo in ceno. Domofoni so v programu podjetja Alphatech že četrto leto, kar zagotavlja, da so otroške bolezni pomankljive programske zasnove že zdavnaj prebolene. Uporabniško pa se IP domofoni seveda stalno nadgrajujejo in dopolnjujejo.
Poglejmo si uporabo IP domofona v praksi. V podjetju imamo SIP telefonski sistem –recimo na osnovi Asteriska. Domofon montiramo na vhodnih vratih in ga povežemo z našim LAN omrežjem. Ker IP domofon podpira PoE napajanje ne potrebujemo dodatnega napajanja razen napajanja za električno ključavnico. V podjetju imamo tudi drsna vrata zato vežemo na 2. rele še ta. Domofon programsko nastavimo kar preko brskalnika. Prijavimo ga na naš tel. sistem in nastavimo kateri telefoni zvonijo na določeno pozivno tipko domofona. Na 2 računalnika instaliramo klienta za IP domofon. Ob pritisku na tipko domofona se nam bo na monitorju prikazala slika osebe pri domofonu. S klikom miške na PC računalniku ali s kodo na IP ali analognem telefonu odpiramo vhodna vrata. Ko želimo odpreti drsna vrata to lahko zopet storimo preko PC ali tel. aparata. Ko smo v podjetju sami in se nahajamo izven pisarne recimo v skladišču, na domofonu pa nam pozvoni stranka. Ker imamo v žepu GSM pametni tel. aparat, ki je vezan na IP tel. sistem preko Wi-fi omrežja nam ob pozivu IP domofona zazvoni tudi naš GSM aparat. Na zaslonu aparata zagledamo sliko stranke, s stranko se pogovorimo in s pritiskom tipke na zaslonu odpremo vrata. Odidemo v pisarno, kjer stranko sprejmemo.
Kot vidimo je možnosti rešitev veliko, izberite svojo 🙂

Več o tem na: www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)