Sodobna IP telefonija za mala in srednje velika podjetja

Kar nekaj sprehodov je bilo potrebno, da sem se odločil, da moram napisati res kratek tekst sodobna IP telefonija (upam, da bo res »kratek«J) blog o sodobni telefoniji. Še bolj pomembno pa bo, da ne bom v nadaljevanju preveč zafilozifiral, kar se rado dogodi nam tehničnim ljudem.

sodobna ip telefonija

Sodobna telefonija v letu 2013 je brez dvoma IP telefonija!

Toda kakšna sodobna IP telefonija je primerna in cenovno sprejemljiva za večino slovenskih podjetij do 300 internih priključkov? Kot običajno v življenju je na voljo več kot ena izbira in v našem podjetju imamo na voljo dve preverjeni delujoči rešitvi za sodobno telefonijo. Če vašemu podjetju ne primanjkuje denarja in če potrebujete rešitev, ki združuje telefonske klice, govorne nabiralnike, konference, faksimilna in e-poštna sporočila v eno samo poenoteno komunikacijsko rešitev, ki bo močno olajšala vaše delo, potem je prava izbira Siemens OpenScape Office (link).

Siemens OpenScape Office

Sodobna ip telefonija telefonski sistem Siemens OpenScape Office

 

V nasprotnem primeru je pa prava izbira IP telefonski sistem, centrala Yeastar MyPBX (link). Sistem je osnovan na programsko odprtokodni IP telefoniji Asterisk in strojni opremi proizvajalca Yeastar. V nadaljevanju sledi kratka predstavitev rešitve sodobne telefonije za vaše podjetje do 300 zaposlenih.

Hibridni IP PBX telekomunikacijski sistem Yeastar MyPBX

Yeastar MyPBX

Telefonske centrale IP komunikacijski sistemi Yeastar MyPBX

Kitajski proizvajalec Yeastar je združil odprtokodno telefonijo Asterisk z lastno modularno strojno opremo združeno v hibridni napravi, ki skupaj tvorita napreden IP-PBX komunikacijski sistem. Sodobna IP telefonija z Yeastar MyPBX (link) odlikuje enotna odprtokodna nelicenčna programska oprema Asterisk, ki temelji na SIP in IAX2 protokolu ter strojna platforma z LAN in WAN ethernet porti vključno z opcijskimi moduli – karticami. Na voljo so opcijski moduli-kartice za povezavo z analognimi in ISDN internimi ali zunanjimi telefonski priključki ter GSM in UMTS moduli za neposredno povezavo oziroma telefoniranje v mobilna omrežja. YeaStar MyPBX sistem omogoča fleksibilnost, zanesljivost in cenovno ugodno rešitev brez plačevanja dragih dodatnih licenc za nove uporabnike.

Najboljše je sistem opisal moj kolega in poslovni partner Boštjan iz Elektrotehnike Jamnik v svojem blogu z naslednjimi besedami: Sistem kljub cenovni ugodnosti omogoča vrsto prefinjenih tehničnih Asteriskrešitev kot so IP SIP DECT sistem, integracija mobilnih naprav preko WLAN omrežja, integracija IP ali analognega domofonskega sistema, integracija fax in analognih internih naprav, priključitev ISDN linij, integriran glasovni sistem nagovorov in predalov, snemanje pogovorov, CTI aplikacije, povezava s Outlook Office…). Skratka funkcionalnost se konča nekje pri polni UC integraciji ( integracija poenotenih komunikacij). (link)

 

Terminalna oprema

Dilema IP poslovni namizni telefonski aparat ali uporabiti samo računalnik z naglavnimi slušalkami? Velikokrat pri IT administratorjih v podjetjih naletimo na naslednje vprašanje: Ali na delovnem mestu kjer imamo računalnik z zvočno kartico potrebujemo še IP telefon? Moj odgovor je naslednji lahko se odločimo za tako imenovano rešitev moj računalnik je tudi telefon. Vendar je treba vedeti, da za kvalitetne telefonske pogovore potrebujete tudi kvalitetne računalniške slušalke z zaščito pred akustičnim šokom, licenčni namizni programski telefon in novejši računalnik, ki bo poleg običajnega dela zmožen sprocesirati tudi telefonske pogovore v realnem času. Dobre računalniške naglavne slušalke še posebej izvedba z samo enim ušesom kar je pogosta zahteva zaposlenih v klicnih centrih stanejo od 50 do 150 EUR. Namizno zmogljiv licenčni softphone programski telefon kot je

CounterPath Bria VoIP telefon za PCCounterPath Bria 3 (link) nas stane individualna licenca cca 45 EUR. Če seštejemo skupaj ceno naglavnih slušalk in softphone programskega telefona smo že v štartu na najmanj stotih evrih za posamezno delovno mesto. Seveda lahko uporabimo tudi cenejši ali brezplačen softphone programski telefon vendar smo z njim funkcijsko omejeni. Kot brezplačni programski telefon se funkcijsko še najbolje izkaže 3CXPhone za Windows (link). Na voljo so tudi še drugi brezplačni VoIP odjemalci kot je odprtokodni Linphone (link) in še vrsto drugih. Za kakršnokoli funkcijsko bogato programsko namizno telefonijo pa priporočamo nakup licenčne programske softphone opreme. Absolutno prednost pri naših rešitvah imajo telefoni proizvajalca CounterPath (link). Da pa odgovorimo na dilemo katera rešitev je primernejša pa je predvsem potrebno upoštevati faktor človeškega dejavnika. Večina zaposlenih na delovnem mestu v pisarni pričakuje računalniški zaslon s tipkovnico in namizni telefon. Iz izkušenj lahko povem, da zaposlena oseba za delovno mizo težko zdrži cel dan z naglavnimi slušalkami na glavi oziroma, da si jih mora vseskozi nameščati na glavo ob vodenju telefonskega pogovora. Zato večina sodobnih klicnih centrov ima poleg računalnika tudi namizni poslovni telefon na katerega so priključene dodatne naglavne slušalke. Agenti zaposleni v klicnem centru tako uporabljajo telefonsko slušalko ali naglavne slušalke odvisno od vrste telefonskega klica. Vsem našim strankam vedno priporočamo za sodobna IP telefonija uporabo namiznih poslovnih IP telefonskih aparatov tudi če gre za potrebe klicnega centra.

Sodobna IP telefonija z namiznimi telefonskimi aparati

SIP protokolNaša ponudba poslovnih IP telefonskih aparatov, ki jih integriramo v naših rešitvah odlikujejo naslednje karakteristike: Vsi telefoni imajo slovenske menije, skladni so s SIP protokolom, podpirajo PoE napajanje, imajo vgrajeno 2-portno ethernet stikalo, ki omogoča en sam kabelski in ethernet priključek na delovno mesto za priklop telefona in računalnika. Vsi IP telefoni v naši ponudbi delujejo preverjeno z Yeastar MyPBX komunikacijskimi sistemi. Prednost pri naših rešitvah imajo naslednji proizvajalci:

Yealink IP telefoni

Yealink – IP telefoni kitajskega proizvajalca so vedno bolj pogosta izbira naših strank, kot tudi velikih evropskih operaterjev saj prepričajo s ceno, kvaliteto in funkcijami. Od namiznega ali stenskega telefona za hodnik do pisarniških dva ali več linijskih sekretarskih z dodatnim modulom ali videotelefona. Vsi Yealink telefonski aparati vsebujejo slovenske menije in so preprosti za uporabo. (link).

Polycom - IP telefoni

Polycom – sodobna IP telefonija s telefoni ameriškega proizvajalca, ki je pionir in vodilni proizvajalec na področju IP zvoka, videa in konferenčnih sistemov. Visoko kakovostni prestižni IP telefoni serije SoundPoint IP se odlikujejo z odlično HD tehnologijo zvoka, dva ali več linijski SIP račun z dodatnimi opcijskimi moduli in slovenskimi meniji. Za dispečerske centre možnost priključitve več dodatnih razširitvenih modulov. (link)

Siemens poslovni namizni telefoni

Siemens – Če ima kdo stoletno ekspertizo iz telefonije in prenosa govora preko žice je to definitivno nemški Siemens. Vsa znanja in najboljše rešitve je Siemens prenesel tudi na področje sodobna IP telefonija. V naši ponudbi so poleg Siemens IP telefonov tudi lastni komunikacijski sistemi HiPath in OpenScape Office. Serija telefonskih aparatov OpenStage SIP je kompatibilna z Asterisk sistemi kot je naš Yeastar MyPBX. Torej če želite vzbuditi zavist pri vaših poslovnih partnerjih izberite Siemens OpenScape Desk Phone IP 55G (link) v beli ali črni barvi v ozadju pa bo vaš IP komunikacijski sistem poganjal cenovno ugodni YeaStar MyPBX sistem. (link)

Na YeaStar MyPBX komunikacijske sisteme je možno priključiti tudi druge IP telefonske aparate, ki podpirajo SIP protokol kot so Cisco, Grandstream, Aastra, Snom,…

Sodobna IP telefonija z brezžičnimi VoIP telefonskimi aparati

Sodobna IP telefonija z brezžičnimi VoIP telefonskimi aparati

Katera rešitev je boljša brezžični IP DECT telefonski aparat ali pametni telefon mobilnega operaterja kot interni telefon? Vprašanje, ki mi ga zastavijo stranke dokaj pogosto in moj odgovor je naslednji: V kolikor gre za enega ali več delovnih mest in kjer potrebujemo zanesljivo brezžično telefonijo potem je prava izbira DECT rešitev. DECT je evropski standard digitalne brezžične telefonije, ki je z nami že več kot 20 let ter se množično uporablja kot brezžični telefon doma v pisarnah in podjetjih. Osnovna karakteristika DECT bazne postaje oziroma osnovnega DECT telefona je domet znotraj stavbe do 50 metrov in na prostem do 300 metrov. Predvsem pa se DECT telefoni odlikujejo po majhni porabi energije oziroma avtonomije baterije. DECT telefon lahko deluje oziroma čaka v pripravljenosti pet ali več dni z njim pa lahko opravimo več kot 10 urni neprekinjen pogovor. Vse te karakteristike so glavna prednost pred pametnim ali mobilnimi telefonom z vgrajenim WLAN odjemalcem mobilnih operaterjev.

Gigaset VoIP telefon sodobna ip telefonija

Primer z brezžičnim IP DECT telefonskim aparatom Gigaset C610 IP (link) lahko pokrijemo posamezno delovno mesto v poslovnih prostorih v premeru do 50 metrov od bazne postaje. Za morebitno razširitev pokrivanja območja signala pa lahko uporabimo ojačevalec signala Gigaset Repeater (link). V primeru potreb večjega števila brezžičnih DECT telefonov in zahtev po celotnem pokritju poslovnega objekta pa je potrebna izgradnja IP DECT mobilnega omrežja. Poslovni objekt pokrijemo z več DECT notranjimi ali zunanjimi baznimi postajami, ki se med seboj prekrivajo z radijskim signalom kar omogoča preprosto prehajanje DECT prenosnih telefonov znotraj omrežja.

Kaj pa pametni telefon mobilnega operaterja kot je Applov Iphone, Samsung, Nokia, ki se poveže na lokalno računalniško omrežje preko brezžične dostopovne AP točke v podjetju? Da tudi taka rešitev je možna še posebej če podjetje že ima vzpostavljeno brezžično 3CX Phonedostopovno WLAN omrežje. Pri čimer opozarjam, da je potrebno poskrbeti za varnost pred morebitnimi vdori in zlorabami vašega IP komunikacijskega sistema. Podjetje bo tako nekaj privarčevalo, ker bodo zaposleni uporabljali lastne oziroma službene pametne telefone z IOS, Android ali WIN 8 Phone operacijskim sistemom. Na pametni telefon morate namestite še brezplačni SIP softphone programski telefon kot je 3CXPhone, ki ga uporabnik naloži kot app iz iTunes ali Google play trgovine. Za odlično profesionalno brezžično telefonijo na pametnih telefonih pa priporočamo softphone programski telefon CounterPath Bria za Iphone ali Android izvedbo. Moram pa opozoriti še, da poleg pozornosti, ki jo morate posvetiti omrežni varnosti se morate zavedati tudi, da je domet in kvaliteta telefonskega pogovora v kolikor ste na obrobju brezžičnega signala slabša oziroma lahko prihaja do prekinitev. Bolj, ko boste oddaljeni od dostopovne AP točke slabši signal boste imeli in posledično bo s tem poraba energije večja in baterija telefona se bo hitreje izpraznila. Tako iz mojih lastnih izkušenj lahko zatrdim, da bo moral uporabnik skoraj vsak dan polniti pametni telefon. Hitro praznjenje baterije predstavlja problem in v kolikor želite biti nenehno mobilni in opravljati dolge telefonske pogovore potem to ni najbolj posrečena rešitev. Zato je moje priporočilo naslednje, če potrebujete brezžični telefon občasno in ni potreb po dolgih telefonskih pogovorih potem je uporaba pametnega telefona upravičena s tem da se upoštevajo varnostne zahteve. Če bi vseeno želeli uporabljati večje število pametnih telefonov kot brezžično telefonijo potem je zelo pomembno kakšno brezžično AP dostopovno omrežje je inštalirano? Poleg varnostnih zahtev kot je avtentikacija in šifriranje mora tako omrežje podpirati tudi kakovost storitve QoS in omrežno segmentacijo na posamezne VLAN skupine.

Sodobna IP telefonija z integracijo računalnika in telefona – CTI

Sodobna IP telefonija z integracijo računalnika in telefona

Za integracijo računalnika in telefona uporabljamo licenčni xtelsio TAPI gonilnik za Asterisk, ki omogoča direktno klicanje iz Microsoft Outlook imenika kar zadošča večini pisarniških uporabnikov. (link)

Klicanje iz Outlooka

V kolikor pa potrebujete popolnoma podprto računalniško telefonijo integrirano z imeniki in seznamom klicev, e-pošto, faks in SMS sporočili ter podatkovni konektorji za različne podatkovne baze potem je pravi izbira licenčni xtelsio CTI Client Standard ali Professional verzija. (link)

sodobna ip telefonija xtelsio CTI Client

Infrastruktura

Omrežna LAN oprema

Sodobna ip telefonija za večina večjih podjetij katera imajo svojo ali zunanjo IT službo z dobro urejeno omrežno računalniško infrastrukturo in definirano varnostno politiko ne predstavlja ovir. Taka omrežja imajo v svoji infrastrukturi upravljana LAN stikala, ki omogočajo kreiranje VLAN skupin in kakovost storitev QoS, ki govornim paketom dodelijo najvišjo prioriteto. Res pa je, da večina teh stikal ne vsebujejo PoE 802.11af standarda za napajanje priključene omrežne opreme. Vsak IP telefon potrebuje zunanji izvor napajanja in najbolj optimalna rešitev še posebej v primeru izpada električne energije je napajanje preko PoE standarda direktno iz LAN PoE stikala. V velikih podjetniških omrežjih so LAN stikala napajana iz omrežja in hkrati priključena na UPS napajalnik, ki zagotavlja 5-15 minutno avtonomijo ob izpadu električnega toka. Tako lahko zagotovimo delovanje telefonije tudi ob krajšem izpadu električne energije. Ker so UPS napajalniki precej draga rešitev je v večini primerov na UPS rezervno napajanje priključeno jedro omrežja, strežniki, telefonski sistem in najpomembnejši uporabniki. Če podjetje že ima visoko kvalitetna LAN stikala pa žal nima možnosti jih nadgraditi s PoE napajalniki lahko zadevo rešimo s PoE 1, 24 in 48 portnimi vmesniki, ki so inštalirani med IP telefoni in LAN stikalom.

Cisco LAN stikala

Manjša podjetja pa nasprotno od večjih imajo v večini primerov omrežje sestavljeno stihijsko, brez nadzora in brez možnosti upravljanja. Stranke vedno opozarjam, da žal nobeno računalniško omrežje ni 100% varno pred vdori ali zlorabami, poleg tehnike je vedno prisoten tudi človeški riziko. Še posebej pa so tarča mednarodnih telefonskih hekerjev na udaru podjetja, ki imajo IP telefonijo. Kot posledica vdora lahko pride do enormno visokega računa telefonskih storitev (link). Če stranka želi vzpostaviti IP brezžično omrežje in uporabo pametnih telefonov preko dostopovnih AP WLAN točk je potrebna še posebna previdnost pri izbiri prave profesionalne opreme kot so AP točke, WLAN kontroler in UTM varnostna naprava. Vsa profesionalna oprema pa brez nadzora inštalirane opreme in spremljanja dogodkov v omrežju ne pomaga dosti. Zato vsem strankam priporočamo da sklenejo vzdrževalno pogodbo ker le tako lahko zagotovijo nemoteno in varno delovanje komunikacijskega sistema. Pa še to pri vpeljavi DECT brezžičnega omrežja je stopnja nevarnosti vdora nepovabljenih hekerjev bistveno manjša kot pri IP brezžičnem LAN omrežju. O zaščiti IP telefonskega sistema pred vdorom hekerjev bi lahko razpravljali cel dan pa morda o tej temi kdaj drugič kaj več.

Naše podjetje strankam, ki nimajo urejene omrežne infrastrukture po najvišjih standardih vedno ponudimo za zanesljivo in varno delovanje Cisco ali Fortinet omrežno opremo. Še posebej je potrebno pozornost posvetiti usmerjevalniku oziroma požarni pregradi katerega priporočamo, da se zamenja z UTM varnostno napravo kot so Cisco ISA 500 serija UTM usmerjevalniki ali Fortinet UTM varnostne naprave. V kolikor računalniško omrežje še nima kvalitetnega LAN stikala in stranka želi IP telefone napajati centralno preko PoE standarda priporočamo izbiro stikal CISCO SMB serija 300 (link) . O prednostih uporabe Cisco stikal za VoIP telefonijo pa si lahko preberete v naslednji brošuri (pdf).

ZAKLJUČEK

Kot vidim je blog sodobna ip telefonija vse drugo kot kratekL. Upam, da nisem preveč zafilozifiral? Sem pa prepričan, da bo potencialnim strankam, ki se odločajo o vpeljavi lastne IP telefonije olajšal delo pri izbiri prave rešitve.

Da bi vam lahko ponudil najboljšo IP telefonijo, ki bo primerna za vaš posel me kontaktirajte ali še bolje izpolnite vprašalnik za telefonijo. Z izpolnjenim vprašalnikom bom tako spoznal vaše obstoječe stanje telefonskih komunikacij in kakšne so vaše zahteve in potrebe (link). Za izmišljeno podjetje Breskev d.o.o. s 15 delovnimi mesti bom v naslednjem blogu pripravil rešitev celovite IP telefonije s ponudbenim izračunom nakupa ali najema komunikacijskega sistema. (link)

Ostanite povezani z nami še naprej!

Ostanite povezani z nami še naprej!

The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.