K pisanju kratkega bloga me je spodbudil video prispevek spletnega portala CNET How To

Povzetek glavnih 1-5 priporočil iz videa z dodanimi nasveti in primer spletne strani usmerjevalnika Cisco Linksys E900


Prvi korak: Na vašem brezžičnem Wi-Fi omrežju vključite enkripcijo – šifriranje.

Vašemu usmerjevalniku dodelite edinstveno geslo, ki ga poznate samo vi ali vaši ožji družinski člani. Geslo naj ne bo povezano z družinskimi ali drugimi imeni, ki ga lahko preprosto ugane vaš sosed, sodelavec ali sošolec.

Nasvet: Primer gesla ki ga lahko pomnite brez posebnih znakov ces19taSI (moč gesla »močno 78 točk od 100 možnih«) če pa želite močno geslo, ki ga je težje pomniti pa ^(CylaRXg^6o (moč gesla »zelo močno 100 točk od 100 možnih«). Izberite še vrsto enkripcije – šifriranja WPA2 z geslom. Geslo nato zapišite in shranite na varno mesto. Pa še to; SSID privzeto indentifikacijo spremenite iz imena npr Cisco00054 na ime brez pomena, ki vas ne more povezati z vašim imenom ali priimkom.


Tako bo vaše brezžično omrežje še bolj varno saj ne bo sosedov nadobudni mladoletni heker vedel, da je brezžična točka z imenom abdtop last družine Novak. Še posebej če stanujete v bloku in je prisotnih veliko brezžičnih točk je težko ugotoviti katera je vaša.

 

Drugi korak: Spremenite privzete, tovarniške nastavitve vašemu brezžičnemu usmerjevalniku.

 • Spremenite privzeti IP naslov usmerjevalnika v večini primerov je nastavljen naslednji omrežni naslov 192.168.1.1 ali 192.168.1.254. Sprememba privzetega lokalnega IP omrežja oteži morebitnim hekerjem vdor v lokalno LAN omrežje.

   

  Primer: Naslov IP: 192.168.1.1 in maska podomrežja: 255.255.255.0

   

  Nasvet: Izberite lahko katerokoli kombinacijo npr 192.168.X.Y ali 10.10.X.Y

  X in Y = 1 – 254 (katerokoli poljubno število za usmerjevalnik se izbere na poziciji X in za Y številko se običajno izbere 1 ali 254) maska podomrežja je vedno 255.255.255.0

   

 • Spremenite privzeto login – prijavno geslo usmerjevalnika (glej korak 1 za dobro izbiro gesla).


  Nasvet: Ne uporabite istega gesla za enkripcijo brezžičnega omrežja (korak 1) in usmerjevalnika (korak 2).

 

Tretji korak: Ne vklopite oddaljenega dostopa do vašega usmerjevalnika iz internetnega omrežja v kolikor ga ne potrebujete.

V kolikor potrebujete dostop do usmerjevalnika in če se zavedate kaj delate pa naredite naslednje korake: Vklopite oddaljeni remote dostop na usmerjevalniku izberite način dostopa preko šifrirane spletne strani HTTPS in izberite nekonvencionalno številko porta.

Nasvet: namesto porta 443 ali 8080 izberite nekonvencionalno trimestno ali štirimestno številko npr izberemo 7563. Primer za dostop do usmerjevalnika iz internega omrežja morate v spletni brskalnik vpisati https://89.212.10.200:7563). Ob dostopu se bo vam prikazala naslednja spletna stran in ker spletni certifikat usmerjevalnika ni verificiran se prikaže naslednje opozorilo in izberete »Nadaljuj z brskanjem …«

 

Četrti korak: Usmerjevalnik naj bo vedno nadgrajen z zadnjo verzijo programske opreme proizvajalca.

Vaš usmerjevalnik nadgradite z zadnjo programsko firmware verzijo proizvajalca.

Nasvet: Ob nadgradnji nikakor ne smete izključiti usmerjevalnika iz električnega napajanja, ker lahko pride do okvare usmerjevalnika. Zato vedno počakajte, da vas usmerjevalnik obvesti, da se je uspešno nadgradil na zadnjo verzijo programske opreme. Pri vsaki nadgradnji upoštevajte navodila proizvajalca oziroma ponavadi read.me navodila ki ste ga naložili na računalnik skupaj s firmware datoteko.

 

Peti korak: Zaključek dela z odjavo iz spletnega okna in zapišite vse spremembe vašega omrežja na trajni medij.

Odjava logout iz spletnega brskalnika, ko dokončate vseh prve štiri korake. Ne pozabite pa na brezžičnih odjemalcih kot so prenosni računalniki, tablice in mobilni telefoni zamenjati gesla za brezžični dostop iz koraka 1.


Nasvet: Vse vaše spremembe, gesel in omrežnih nastavitev pa zabeležite na papir ali shranite na elektronski medij kot je USB ključek in spravite na varno mesto. Geslo za brezžični dostop zamenjajte vsaj 1 ali 2 krat na leto pa bo vaše brezžično omrežje ostalo dovolj varnoJ.

 

Če pa res želite imeti varne in napredne nastavitve domačega omrežja me pa kontaktirajte in dogovorili se bomo za posebno ugodno ceno storitev IT podpora – 1A social za fizične in poslovne uporabnike >>>Klik .

The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.