Video komunikacija v podjetjih ima ogromen potencial. Dejanski preboj tovrstnih komunikacij pa za enkrat ostaja daleč za pričakovanji. Manjkajoči standardi in posamezne nepovezane rešitve so verjetni glavni razlog za zadržano širitev tovrstnih komunikacij.

webrtc

Trenutno 2 glavna brskalnika za WebRTC

Kljub temu se je v zadnjem času na področju video komunikacij zgodilo marsikaj-sploh pri končnih uporabnikih. Če ne že prej je bil Skype tisti, ki je področje video telefonije odprl širokim ljudskim množicam. Trenutno platforme kot Facebook, Whatsapp ali Blackberry Messenger nadaljujejo ukorenitev video telefonije pri končnih uporabnikih. Ta proces bo imel verjetno posledice tudi pri uporabi video komunikacij v podjetjih, saj si po navadi končni uporabniki želijo tehnologijo, ki so jo navajeni doma, uporabljati tudi v službi.

B2C uporaba video komunikacij ima na milijone če ne celo milijarde uporabnikov. V B2B segmentu je trg video komuniciranja bistveno bolj segmentiran in neenoten. Na tem področju obstaja veliko ločenih rešitev, ki med seboj niso združljive. Tudi sama vzpostavitev video komuniciranja je v tem primeru zahtevnejša in vezana na posebno opremo oz. konferenčne sobe. Tako postaneta telefon in Email še privlačnejša.

Tej neenotnosti rešitev v B2B video komunikacijah se sedaj po zaslugi Googla hitro bliža konec. Že od leta 2010 je Google gonilna sila pri razvoju in standardizaciji WebRTC – Web Real Time Communication. Projekt je zasnovan na odprti kodi, tkoda lahko sodelujejo tudi zunanji razvijalci s svojimi aplikacijami in plug-ini. Trenutna naj bi se s tem področjem resno ukvarjalo preko 800 podjetij 3CX, Blue Jeans, Lifesize, Unify, Viscon,…) Z WebRTC-jem se video komuniciranje v realnem času seli v brskalnik. Torej videokonference, chat, in delitev namizja se selijo v brskalnik. Za WebRTC ne potrebujete nobene posebne strojne opreme niti posebne programske opreme, dovolj je brskalnik, ki podpira WebRTC. S tem lahko video komuniciranje integriramo v praktično vsako spletno aplikacijo , brez da bi za to potrebovali posebno programsko opremo. Sam razvoj te funkcionalnosti se že pozna na povečanju povpraševanja podjetij po tej vrsti komuniciranja.

Trenutno sta najbolj daleč pri WebRTC-ju brskalnika Chrome in Firefox, za Edge je Microsoft razvil lasten protokol, Apple pa zaenkrat v Safariju take rešitve nima predvidene. WebRTC je trenutno sredi faze standardiziranja in poenotenja. Pri tem pomembno vlogo igra seveda tudi varnost.

Že sedaj se pozna ogromen vpliv funkcije na trgu rešitev video komunikacij. Njen vpliv pa je čedalje močnejši tudi na področju poenotenih komunikacij (Unified communications). Na tem področju  se z integracijo WebRTC-ja pričakuje morebiti še večji zagon kot pri video komunikacijah.

 

Več o tem na: www.el-jamnik.si

 

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)