V ropu brez primere so bile v obdobju dveh let finančne institucije po vsem svetu oškodovane skupno za milijardo ameriških dolarjev.  Od leta 2013 so kriminalci poskušali napasti do 100 bank, e-plačilnih sistemov in drugih finančnih institucij. Po podatkih Kaspersky Laba so se med tarčami napadov združbe Carbanak znašle finančne organizacije iz Evrope, Azije in Amerike.
V napadih so si kibernetski kriminalci najpogosteje pridobili dostop do sistemov uslužbencev s pomočjo tehnike ribarjenja (»phising«), kar jim je posledično omogočilo dostop do sistema mednarodnih e-plačilnih sistemov, preko katerih so nato odtujili denarna sredstva iz računov.


Podjetje Kaspersky se je v prizadevanju za odkrivanje in preprečevanje kiber kriminala, podalo v sodelovanje z Interpolom in Europolom, katerega namen je pomagati tako javnemu kot zasebnim sektorjem k boljši zaščiti pred temi razvijajočimi grožnjami.

Kaspersky Lab poziva vse finančne organizacije, naj skrbno pregledajo svoje mreže za prisotnost programske opreme Carbanak in ob zaznavi o vdoru poročajo organom kazenskega pregona.


The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.