Zadnje čase dobimo vedno več vprašanj strank lastnikov vedno bolj priljubljenih IP telefonskih sistemčkov Fritzbox za možnost priklopa IP videodomofona na njihov telefonski sistem. V okviru tega lahko kot notranje enote uporabijo brezvrvične DECT slušalke, IP telefone, svoje PC računalnike ali pa naprave, ki jih povežejo na Fritzbox preko Wi-fi-ja (tablični računalniki, pametni GSM telefoni). Če ima njihov Fritzbox tudi analogni prijključek lahko kot domofon uporabijo cenovno ugodnejši analogni domofon. Pri analogni rešitvi ni možnosti prenosa slike. Pri IP videodomofonu lahko sliko na vhodu gledamo na našem PC-ju, tabličnem računalniku, IP videotelefonu ali pa GSM pametnem telefonu. Seveda lahko v vseh primerih različnih notranjih enot odpiramo vrata pa naj si gre za analogni ali IP domofon. Programskega klienta za PC računalnik ali android pametni GSM telefon dobite brezplačno kot priloženo aplikacijo samemu IP domofonu. Z eno aplikacijo lahko nadzorujete hkrati do 4 zunanje domofonske enote. Ker domofon temelji na klasični URMET osnovi lahko le-temu dodajamo razne dodatke kor so npr. čitalci prstnih odtisov, univerzalna kodna številčnica, dodatna polja tipk… Domofon je na voljo v kompaktni (nadometna) in modularni obliki. Modularna oblika je lahko v podometni ali nadometni različici. Domofoni imajo vgrajena 2 releja, ki ju lahko ločeno prožimo in nadzorujemo. Domofoni so preikušeni na različnih tipih Fritzbox -a s strani proizvajalca Alphatech.

Za lažji priklop in razumevanje spodaj prilagam primer konfiguracije Fritzboxa za priklop IP videodomofona Alphatech IPDP (v angleščini): 

 

 

Več o tem na: www.el-jamnik.si

 


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)