Končno so Gigaset Elements prišli tudi na naš trg. Napovedani so bili že za leto 2014-pa se ni izšlo, sedaj pa bodo naše prodajne police zasedli v začetku februarja.

»Elementi« spadajo v tako imenovani »smart home« segment. Temeljijo na DECT tehnologiji ULE, ki počasi postaja svetovni standard podprt od vodilnih proizvajalcev DECT modulov. Bistvo ULE tehnologije je DECT komunikacija, ki ni prvinsko namenjena prenosu govora, z zelo nizko energijsko porabo (senzor z baterijskim vložkom AAA naj bi neprekinjeno deloval tudi do 5 let). Čas delovanja senzorjev pri Gigaset Elements je z manjšo priloženo baterijo CR123A 3V okoli 2 leti.

 Produktna paleta Gigaset Elements se bo postopoma povečevala. Na začetku je bila na razpolago IP baza in pa brezvrvični senzorji za vrata, za okna, senzor za zaznavo gibanja ter alarmna sirena. Samo sirena potrebuje lastno napajanje in se preprosto vtakne v električno vtičnico nekje v hiši. Vsa komunikacija med bazo in senzorji ter sireno poteka brezvrvično preko DECT ULE tehnologije, ki je izredno zanesljiva in odporna na vdore od zunaj. Domet DECT ULE povezave med senzorji in bazo je do 300 m na prostem in okoli 50 m v stavbah. IP baza Gigaset Elements je priključena na hišni internetni priključek. Podatke od sistema preko baze in internetnega priključka dobivamo na svoj pametni telefon na IOS ali Androidni osnovi preko oblaka. Gigaset Elements ima lastno aplikacijo, ki podpira oba operacijska sistema. Na pametnem telefonu preko podatkovne povezave pridobivamo stanja sistema doma. Postavitev sistema je hitra in enostavna. Ker je sistem brezvrvičen, lahko senzor za zaznavo gibanja prosto prenašamo po hiši in ga postavimo kjerkoli želimo s pomočjo posebnega stojala. Senzor ne reagira na male domače živali (do 25 kg). Seveda je lahko na sistem priključenih več enakih senzorjev. Senzorji se lahko nadgradijo samodejno preko brezvrvične povezave.

V decembru 2014 se je naboru senzorjev pridružila tudi WiFi HD kamera Elements. Ker sistem deluje v oblaku, si lahko posnetke kamere, ki jih le ta naredi ob sprožitvi z gibanjem pogledamo na dislociranem serverju.
Kot ste sami opazili so začetni moduli Gigaset Elements namenjeni zaščiti doma pred vlomom. Kasneje bodo sledili še drugi gradniki in storitve.
Cena paketa v katerem je baza in senzor gibanja ter senzor za vrata je zaenkrat 243 EUR z DDV. Cena posameznih senzorjev je 60 EUR z DDV. Začetna cena kamere pa je 180 EUR z DDV. Aplikacije za mobilnik so brezplačne. Drugi stroški za delovanje Gigaset Elements so vezani samo na internetni priključek doma in prenos podatkov za mobilni aparat. Ko je sistem postavljen lahko alarme in statuse domače hiše sprejemamo kjerkoli po svetu seveda če smo v ustreznem GSM oz. Wifi signalu.
Sistem Gigaset Elements po mojem mnenju predstavlja zanimiv produkt s široko uporabnostjo za zanimivo ceno. Seveda cenovno nikoli ne bo mogel konkurirati podobnim izdelkom iz nizkocenovnega azijskega trga, ampak glede na uporabnost in zanesljivost sistema mu to roko na srce tudi ni potrebno.

Čas bo pokazal če bo sistem zanimiv za tako širok krog lastnikov stanovanj in hiš, kot si je to zamislil Gigaset.

Več o tem na: http://www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)