Veliko se srečujem s strankami, ki imajo na svojem delovnem mestu ali domovanju opravka s slabim GSM signalom. Največkrat je signal izven zgradbe dober, v sami zgradbi je pa slab ali pa ga sploh ni. Razlogi so lahko zelo različni; od železobetoske gradnje in termičnih stekel na oknih do raznih signalnih senc, ki jih povzročajo okoliške zgradbe ali naravne ovire.

V zadnjem času so na voljo cenovno ugodni in tehnično optimizirani GSM repeaterji, ki omogočajo učinkovito rešitev takih težav. Tipičen predstavnik takih GSM ojačevalnikov je GOR 70, ki predstavlja optimum med ceno in tehničnimi karakteristikami.
Sestavljen je iz zunanje usmerjene in notranje paličaste antene ter ojačevalca, ki omogoča ob optimalnem signalu na vhodu pokritje okoli 600 kvadratnih metrov okoli notranje antene sistema. Sistem omogoča samo prenos govora, prenos podatkov ni mogoč. Pri idealnih pogojih je mogočih okoli 10 hkratnih pogovorov.

GSM ojačevalec ojača vse operaterje, ki jih sprejema na vhodni anteni. Čeprav je sama montaža na videz preprosta se v praksi pokaže, da je potrebno biti pozoren na vrsto parametrov, ki se pojavijo zaradi posebnih lastnosti kraja postavitve.
Repeater GOR 70 ima že vgrajene slabilne člene na sprejemnem in oddajnem delu ojačevalca s katerimi lahko ob določenih pogojih na sprejemni anteni optimiziramo delovanje sistema in preprečimo motnje na operaterskih bazah. Posebej pozorni moramo biti tudi na pojav ojačitvenih zank med zunanjo in notranjo anteno. Tudi tu si lahko pomagamo s slabljenjem na ojačevalcu še boljša pa je ponavadi spremeba postavitve anten. Na splošno velja, da se da z dobro postavitvijo zlasti zunanje antene odpraviti vrsto motenj in povečati GSM signal na notranji anteni.
S pomočjo razcepnikov in dodatnih koaksialnih kablov lahko v stavbi namestimo več notranjih anten, pri čemur moramo zopet upoštevati določene zakonitosti.
Pri postavitvi tovrstnih sistemov obstaja vrsta praktičnih trikov, ki nam omogočajo optimiranje delovanja in zmanjšanje motenj na operaterskih bazah-potrebno jih je le poznati J

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)