V bližnji prihodnosti bo število SIM kartic namenjenih M2M komunikaciji preseglo število SIM kartic namenjenih glasovni komunikaciji. V zadnjih letih je prenos podatkov preko GSM omrežja v strašnem porastu. Najnovejša generacija GSM omrežij imenovana LTE bo ta porast samo še pospešila.
Zaradi velikega števila uporabljenih GSM aplikacij na področju M2M komunikacije je tudi cena tovrstnih modemskih naprav v zadnjem času močno padla. GSM module in modeme najdemo praktično že skoraj povsod. V raznih postrežnih avtomatih, igralnih avtomatih, avtomobilih, blagajnah, alarmih, števcih (voda, elektrika, plin), GSM routerjih, GSM telefonih, industrijskih krmilnikih, IP kamerah, medicinskih aparatih, GPS napravah. … .
Skratka povsod kjer je treba iz kakršnegakoli razloga prenašati podatke preko GSM omrežja. Za različne namene obstajajo različni GSM moduli oz. modemi. Glavne skupine so moduli za avtomobilsko industrijo, moduli za metering, moduli za prenos podatkov, moduli z I/O porti.

Moduli so namenjeni neposredni montaži na tiskano vezje naprave, modemi pa so po navadi v terminalni obliki, kar pomeni da so že v lastnem ohišju na katerem so nameščeni konektorji za prenos podatkov (RS232,RS485,…), anteno in napajanje.
Nekateri moduli in modemi premorejo že lastno mikroprocesorsko enoto ki zagotavlja samostojno poganjanje poljubne aplikacije narejene po navadi na osnovi Jave. Primer takega modema je GSM modem Cinterion TC65.
Aplikacije komunicirajo z moduli na osnovi AT komand. Pri modulih je bistven faktor tudi njihova velikost in masa, ki sta se v zadnjih letih res močno zmanjšali. Pomemben je tudi način pritrditve modula na samo tiskano vezje.
Vodilni proizvajalec na tem področju je nemška znamka Cinterion. Proizvajajo GSM module za prav vse segmente njihove uporabe. Izdelke odlikuje njihova inovativnost in brezkompromisna kvaliteta. V njihovem proizvodnem programu se za vsakogar najde prava rešitev.

 Več o temi na: http://www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)