Eden izmed glavnih razlogov pri odločanju podjetij za centrex sistem telefonije tiči v porazdelitvi stroškov. Sistem Centrex je v bistvu storitev, kar pomeni da opremo ,ki jo imate v svojem podjetju plačujete na osnovi mesečne najemnine. To naj bi bila bistvena prednost proti nakupu lastnega sodobnega IP telefonskega sistema. Pa je ta razlog upravičen?

Že dolgo ne več. Vsak telefonski sistem lahko dobite na osnovi večletnega najema-vsaj pri resnih in uveljavljenih ponudnikih tovrstne opreme. Izkušnje in izračuni kažejo da se že pri 3 letnem najemu mesečni stroški takega najema lahko krepko spustijo pod mesečne stroške storitve centrex.

Zadeva je seveda povsem preverljiva in brez obveznosti. Vse kar potrebujemo so vaši mesečni računi za telefonijo. Na tej osnovi vam pripravimo izračun za nov telefonski sistem na osnovi mesečnih obrokov. Najbolj pogosta sta 3 ali 5 letni najem.

Pri taki obliki najema ste povsem neodvisni od posameznih operaterjev, tako da lahko zunanje povezave izbirate povsem prosto. Na sistem lahko priklopite različne ponudnike v odvisnosti od tehnične kvalitete in seveda najnižjih stroškov povezave. Na sistem lahko priključite tudi tuje IP operaterje, ki lahko vaše stroške telefonije v nekatere tuje države zmanjšajo tudi do 80%. Torej nižji mesečni stroški najema + nižji mesečni stroški telefoniranja; zlasti v tujino.

Naslednja velika prednost najema lastnega IP sistema pred storitvijo centrex je ta, da po preteku najema lahko telefonsko opremo odkupite za okoli 5-15% tržne cene sistema in s tem postanete lastnik sistema. Mesečni stroški najema sistema seveda s tem povsem odpadejo. Seveda pa se lahko vedno odločite za nov najem nove opreme.


Kaj sem želel povedati?

Naj ne bo odločitev za centrex sistem vezana na ugodno finančno obremenitev podjetja-če že, naj bo razlog drugje; o tem pa kdaj drugič J

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)