Kljub vsesplošnemu prehodu telefonije na IP tehnologijo pa nekatere tehnične rešitve še vedno ostajajo na analognih rešitvah. Velikokrat se srečamo s problemom strank, ki želijo zaradi različnih vzrokov (naglušnost, gluhost, glasno industrijsko okolje…) glasnejše zvonenje telefonskih terminalov. Pri gluhih ljudeh ponavadi pride v poštev tudi optična signalizacija poziva.

Dodatne telefonske zvonce poznamo v dveh glavnih oblikah:

  • Telefonski zvonci, ki zagotavljajo močan akustični in optični signal. Pri boljših modelih je optični signal zagotovljen s stroboskopskim virom, ki ga je praktično nemogoče spregledati če se nahajamo v istem prostoru. Taka signalizacija je zlasti primerna za zelo naglušne ali gluhe ljudi. Ponavadi je možno zvonec in stroboskop ločeno nastavljati. Nastavljamo lahko jakost in barvo signalizacije. Posamezno signalizacijo lahko tudi povsem izključimo. Tak tip zvonca zagotavlja preprosto montažo, saj naprava že vsebuje priključni kabel za analogno telefonsko linijo in omrežno napajanje. Tipičen predstavnik take profesionalne rešitve dodatnega zvonca je naprava FLASHBELL.
  • Telefonski indikatorji telefonskega poziva, ki zagotavljajo vklapljanje omrežne napetosti v ritmu poziva na analogni liniji. Indikator preprosto priključimo na analogno telefonsko linijo, preko vgrajenega releja pa lahko na indikator speljemo omrežno napajanje (230V) za poljubno signalno napravo kot npr: sirena, industrijski zvonec, reflektor, stroboskop…. Lahko tudi priključimo sireno in svetilo hkrati. Pri telefonskem pozivu rele vmesnika vklaplja napajanje priključenega signalnega vira, ki nas opozori na telefonski klic. Predstavnik takega indikatorja je SAR. Omogoča priključitev poljubne analogne telefonske linije in zagotavlja močan signalni rele za priključitev signalnih naprav.

Ne glede na to za katero rešitev se odločite ste lahko prepričani, da telefona ne boste več preslišali J.

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)