Večina uporabnikov ne ve, da kratica DECT že po definiciji določa sam doseg baznih enot in slušalk. Predpisi DECT sistem -a vsebujejo tudi največje vrednosti oddajnikov osnovnih baz in slušalk. To v praksi pomeni, da imajo vse DECT baze zelo podoben domet, ki je opisan z do 300m na prostem brez zunanjih ovir in 30m-50m v stavbah. V stavbah je domet zelo odvisen od vrste ovir, ki stojijo med bazo in slušalko. Steklo in montažne stene domet skrajšujejo v veliko manjši meri kot zidane stene ali celo stene iz armiranega betona.

Edini način podaljševanja dometa Gigaset DECT baz je z uporabo Gigaset Repeaterja.

Repeater je sprejemno oddajna enota,ki prejeti signal od baze odda naprej na slušalko in obratno. Repeater lahko priključimo na skoraj vse novejše Gigaset baze. Na posamezno bazo lahko priključimo do 6 enot repeaterja. Preko vsakega Gigaset Repeaterja lahko opravimo do 2 hkratna pogovora (2 govorna kanala).

Gigaset Repeater v praksi namestimo na rob dosega baze v tisti smeri kjer nam primanjkuje dometa. Slušalka mora na mestu montaže Repeaterja delovati brez motenj v povezavi z bazo. Če nam dometa primanjkuje v več smereh lahko prijavimo več Gigaset Repeaterjev. Repeater deluje z enako oddajno močjo kot bazna enota, torej zagotavlja tudi enak domet. Repeater potrebuje le napajanje iz omrežne vtičnice povezava z bazno enoto poteka preko DECT povezave.

Gigaset Repeater zagotavlja popolno handover funkcionalnost kar pomeni, da se med pogovorom lahko poljubno gibljemo med območjem baze in repeaterja.

Tu velja tudi omeniti, da uporaba ECO DECT funkcionalnosti zmanjša domet bazne enote in slušalke.

 


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)