Hišni GSM nadzorno krmilni sistemi so dandanes postali povsem običajni elementi naših domov. Oblike in nameni teh naprav so zelo različni. Ena izmed najbolj pogostih oblik take naprave je GSM ključ. Osnovna funkcija GSM ključa je vsaj en daljinsko krmiljen rele, ki ga krmilimo na osnovi klicne številke. V GSM ključ vpišemo spisek GSM številk,ki imajo pravico odpirati npr. drsna vrata objekta. Ob klicu GSM ključ preveri klicno številko; če je le-ta enaka številki na vpisanem spisku v napravi potem naprava vrata odpre. Če številke ni na spisku vrata ostanejo zaprta. GSM ključ ob klicu številko samo preveri in ne vzpostavi zveze tako da so taki klici popolnoma brezplačni. Za odpiranje ne potrebujemo nobenih posebnih daljincev, praktično vsak ima daljinec že v svoji lasti.

GSM ključ ima ponavadi še dodaten rele, ki se krmili preko SMS sporočil in služi za daljinski vklop raznih drugih naprav. Večinoma so te naprave opremljene tudi z nekaj digitalnimi vhodi za priklop raznih senzorjev-zaznaval (protivlomna, požarna, poplavna, tlačna …).


Nastavljanje naprave lahko opravljamo preko SMS sporočil ali pa neposredno preko kabla s pomočjo računalnika.

Zaradi vse te funkcionalnosti nudi GSM ključ širok nabor možnosti pri krmiljenju oz. nadzoru naprav v vašem domu ali podjetju.

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)