Čisti IP sistem v telefonskem svetu pomeni konfiguracije kjer ni prisotnih analognih, ISDN, TDM ali drugih »ne IP« prenosnih tehnologij.

Najbolj osnovna oblika je recimo vrvični ali brezvrvični IP aparat, ki je priključen na IP linijo (trunk) od našega telefonskega oz. internetnega operaterja. Trenutno je zelo razširjen model IP brezvrvičnega aparata Gigaset C610 IP. Bazo aparata lahko priključimo na SIP IP linijo, na interni DECT strani pa telefon podpira do 6 slušalk. Od teh 6 slušalk imata lahko 2 slušalki naenkrat vzpostavljeno zvezo preko zunanje IP linije. Seveda so podprte tudi vse standardne interne telefonske funkcije kot so interni klic med slušalkami, prevezava klica, konferenčni klic in pa zunanja ali interna preusmeritev.

Gigaset C610 IP

Čisti IP telefonski sistemi večjih kapacitet se praviloma pojavljajo v poslovnih okoljih z visoko integracijo z obstoječim informacijskim okoljem podjetja. Na takih sistemih je tudi telefaks funkcija rešena s pomočjo »fax serverja« in ne s pomočjo telefax naprave priključene preko analognega vmesnika ali modula.

Glavni minus takih sistemov v primerjavi s hibridnimi IP sistemi, ki jih večinoma poganja Asterisk je cena. Sistemi so tudi bistveno bolj zaprti s strani proizvajalca. Interni priključki so praviloma licencirani, kar pomeni da je za vsak dodatni priključek na sistemu potrebna plačati tudi licenco za aktiviranje priključka. Tudi nabor podprtih aparatov je ponavadi manjši.

Funkcionalnost OpenScape Office IP sistema

Sama integracija takih IP sistemov v podjetju zahteva več časa in znanja, pa tudi bistveno večjo vpletenost zaposlenih, saj je uporaba naprednih funkcij takih sistemov kompleksnejša od standardnih telefonskih funkcij.

Končni rezultat integracije takih IP sistemov pripomore k večji učinkovitosti in produktivnosti zaposlenih kar pod črto prinese zmanjšanje stroškov in povečanje dodane vrednosti poslovnih procesov podjetja.

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)