Vse nižje cene in visoka uporabnost sta glavna razloga da se v poslovnih in stanovanjskihobjektih vse pogosteje pojavljajo domofoni, ki so povezani s poljubnim telefonskim sistemom. Domofoni so največkrat priključeni na analogno linijo, zadnje čase pa se vse bolj uveljavljajo tudi IP domofoni, ki največkrat uporabljajo SIP protokol.

 Glavna prednost domofonov povezanih na telefonski sistem je v tem, da vsi telefoni v zgradbi postanejo potencialne notranje enote domofona preko katerih lahko komuniciramo, odpiramo vrata ali celo sprejemamo sliko iz zunanje enote na vhodu. Notranje enote lahko postanejo tako vsi aparati, od vrvičnih analognih, brezvrvičnih analognih ali ISDN aparatov do IP aparatov vseh vrst. V večini primerov lahko kot notranjo enoto s sliko lahko uporabimo tudi vsak PC ali pa tablični računalnik povezan preko Wi-fi omrežja. Sliko lahko pod določenimi pogoji sprejemate tudi na vašem GSM pametnem telefonu.

 Zlasti je za uporabnike zanimiv nadzor vrat preko brezvrvičnih aparatov. ( S telefonsko slušalko na  vrtu lahko vsak trenutek sprejmemo klic in odpremo vrata, ne da bi zato morali hoditi v hišo ali še celo do vrat ). V primeru če nas ni doma si seveda lahko klic iz domofona vedno preusmerimo na naš GSM aparat.

Analogni domofoni so po svoji zasnovi največkrat brez kamere in so cenovno za enkrat še bistveno ugodnejša rešitev kot IP domofoni. Analogni domofoni so edina prava rešitev na telefonskih sistemih, ki ne omogočajo IP priključkov.

Domofone za telefonske sisteme lahko priključimo tudi na večino centrex sistemov različnih operaterjev. Seveda lahko take domofone uporabimo tudi za stanovanjsko hišo če imamo na voljo analogno linijo ali pa domače IP omrežje.

Domofoni so na voljo v kompaktnih ali pa modularnih rešitvah. Velika prednost modularnih je, da se lahko prilagajajo željam kupca in potrebnemu številu klicnih tipk. Domofoni so po navadi na voljo v podometnih in nadometnih različicah.

Vgrajena kamera in osvetlitev v IP domofonih zagotavljajo kvalitetno sliko na vaši notranji enoti, ki je lahko PC, tablični računalnik, SIP videotelefon ali pa celo vaš pametni GSM aparat.

IP domofon lahko vežemo na IP telefonski sistem ali pa neposredno v LAN omrežje s pomočjo P2P tehnologije.

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)