Fritzbox je postala uveljavljena rešitev podatkovnih povezav in telefonije za domove in manjša podjetja. Vedno več strank želi imeti na svojem Fritzu tudi domofonski sistem. Rešitev je preprosta in cenovno ugodna, praktična in prilagodljiva.

Vsi Fritz-i imajo en ali več analognih internih vhodov. Enega izmed teh vhodov lahko porabimo za priključitev analognega domofona. Domofon ima lahko poljubno število tipk. Lahko je v nadometni ali podometni izvedbi. Ob pritisku na posamezno tipko na domofonu nam lahko zazvoni poljuben telefon ali celo več telefonov hkrati. Kot notranje enote nam lahko služijo vsi telefoni, ki so vezani na Fritz-a (IP telefoni, brezvrvične DECT slušalke, analogni telefoni, tablice in pametni GSM telefoni, ki so vezani na Fritz!-a preko WLAN-a.

Rešitev z analognim domofonom je zanesljiva in kot rečeno cenovno ugodna. Samo programiranje domofona lahko opravite sami, lahko pa vam pomagamo mi. Tudi pri programiranju Fritz-a vam lahko priskočima na pomoč.

Domofon ima vgrajena 2 neodvisna releja. Največkrat jih uporabimo za vezavo električne ključavnice, kar nam omogoči odpiranje vrat preko poljubnega telefonskega aparata vezanega na Fritzbox. Krmilimo jih preko DTMF kode. Ker sta releja 2, lahko ločeno odpiramo dvoje vrat.

Klice z domofona lahko tudi brez težav posredujemo na poljuben zunanji telefon ali GSM aparat. Torej ko nas ni doma ali pa so v podjetju vsi na terenu lahko brez težav sprejmemo domofonski klic od stranke na vhodu in se z njo pogovorimo. Če želimo ji lahko iz oddaljenega mesta odpremo tudi vrata.

Kako domofonski klic izgleda v praksi:

  • stranka pride na vhod in pritisne tipko na domofonu
  • po pritisku na tipko začnejo sprogramirani telefoni zvoniti
  • ko se na telefonu javimo, se lahko s stranko na vhodu pogovorimo
  • če želimo odpreti vrata, odtipkamo dvomestno kodo in aktiviramo rele, ki vklopi električno ključavnico na vratih
  • enako lahko storimo s poljubnim GSM telefonom na katerega imamo preusmerjen klic iz domofona.

Seveda pa lahko na Fritz-a priklučimo tudi IP SIP domofon s podobno funkcionalnostjo, le da imamo tu vgrajeno tudi kamero, ki nam zagotavlja sliko stranke na vhodu. Cenovno je taka rešitev malo dražja od analogne različice.

 

Več o tem na: www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)