Klasičnim domofonskim sistemom je vsaj v podjetjih po mojem skromnem mnenju že pred časom odzvonilo. Tudi ob nakupu domofona za dom bi bilo pametno pogledati sodobnejše IP alternative in preveriti določene prednosti, ki jih ponujajo IP domofoni.

Pri IP domofonih so zlasti zanimivi domofoni, ki za delovanje uporabljajo standard SIP, ki jim omogoča integracijo v obstoječe IP telefonske sisteme. Če tak IP domofon podpira še »P2P« način delovanja lahko tak domofon preprosto integriramo v poljuben objekt z IP tel. sistemom ali brez njega. Domofoni podpirajo način napajanja PoE.

Kot notranje enote nam lahko služijo računalniki v taki in drugačni obliki z različnimi operacijskimi sistemi, IP in običajni telefonski aparati, brezvrvični telefonski aparati, pametni ali običajni GSM telefoni….

Domofoni imajo več oblik. Modularnim lahko poljubno povečujemo število klicnih tipk ali drugih modulov kot je univerzalna tipkovnica ali čitalec kartic. Dobimo jih v podometni ali nadometni izvedbi. Slim kompaktno izvedbo pa odlikuje robustna oblika in nižja cena.

Vsi domofoni imajo vgrajeno IP kamero, ki prikaže sliko obiskovalca na vratih. Sliko si lahko ogledamo na notranjih enotah, ki to omogočajo: računalniki, IP videotelefoni, pametni GSM telefoni, tablice… Sliko vsakega obiskovalca lahko tudi shranimo s pomočjo klienta na računalniku.

Seveda lahko preko vseh IP domofonov odpiramo vrata ali krmilimo kakšno drugo napravo. To omogočata dva vgrajena releja, ki ju lahko neodvisno krmilimo preko dvomestne kode, ki jo odtipkamo po pogovoru z obiskovalcem. Seveda lahko vsak domofon tudi pokličemo in sprožimo enega izmed relejev.


V primeru, da imamo domofon priključen v načinu »SIP server«, torej na lasten IP telefonski sistem ali sistem IP centrex lahko klic domofona na vhodu poljubno določamo, kar pomeni, da pri pritisku tipke zvonijo poljubni telefoni ali skupine telefonov (računalnikov..) v poljubnem vrstnem redu. Klic iz domofona si lahko prevežemo tudi na GSM telefon, tako da imamo vhod pod nadzorom tudi ko nismo v podjetju.

Domofoni so testirani na večini IP tel. sistemov, ki so pri nas v prodaji. Imajo tudi certifikat za priklop na IP centrex Telekoma Slovenije.

Več o tem na: www.el-jamnik.si

 


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)