Trg fiksnih telefonskih aparatov v neposlovni rabi skokovito pada. Tega se zaveda tudi eden vodilnih svetovnih proizvajalcev DECT brezvrvičnih telefonskih aparatov Gigaset. Zato svoje znanje in energijo že lep čas usmerja v druga širokopotrošniška področja. Prvi rezultat so bili trije različni modeli Babyfonov, ki temeljijo na tehnologiji DECT.

Drug širši segment za široko uporabo doma pa je produktna paleta Gigaset Elements. Spada v tako imenovani »smart home« segment. Temelji na DECT tehnologiji ULE, ki počasi postaja svetovni standard podprt od vodilnih proizvajalcev DECT modulov. Bistvo ULE tehnologije je DECT komunikacija, ki ni prvinsko namenjena prenosu govora z zelo nizko energijsko porabo (senzor z baterijskim vložkom AAA naj bi neprekinjeno deloval tudi do 5 let). Čas delovanja senzorjev pri Gigaset Elements je z manjšo priloženo baterijo CR123A 3V okoli 2 leti.

Produktna paleta Gigaset Elements se bo postopoma povečevala. Na začetku je na razpolago IP baza in pa brezvrvični senzorji za vrata, za okna, senzor za zaznavo gibanja ter alarmna sirena. Samo sirena potrebuje lastno napajanje in se preprosto vtakne v električno vtičnico nekje v hiši. Vsa komunikacija med bazo in senzorji ter sireno poteka brezvrvično preko DECT ULE tehnologije, ki je izredno zanesljiva in odporna na vdore od zunaj. Domet DECT ULE povezave med senzorji in bazo je do 300 m na prostem in okoli 50 m v stavbah. IP baza Gigaset Elements je priključena na hišni internet priključek. Podatke od sistema preko baze in internetnega priključka dobivamo na svoj pametni telefon na IOS ali Androidni osnovi. Gigaset Elements ima lastno aplikacijo, ki podpira oba operacijska sistema. Na pametnem telefonu preko podatkovne povezave pridobivamo stanja sistema doma. Postavitev sistema je hitra in enostavna.

Kot ste verjetno opazili že sami so začetni moduli Gigaset Elements namenjeni zaščiti doma pred vlomom. V začetku leta 2014 prihajajo senzorji za dim in brezvrvična kamera. Kasneje bodo sledili še drugi gradniki in storitve.
Cena paketa v katerem je baza in senzor gibanja ter senzor za vrata bo okoli 200 EUR. Cena posameznih senzorjev bo okoli 50 EUR. Aplikacije za mobilnik so brezplačne. Drugi stroški za delovanje Gigaset Elements so vezani samo na internetni priključek doma in prenos podatkov za mobilni aparat. Ko je sistem postavljen lahko alarme in statuse domače hiše sprejemamo kjerkoli po svetu seveda če smo le v ustreznem GSM signalu.
Sistem Gigaset Elements po mojem mnenju predstavlja zanimiv produkt s široko uporabnostjo za zelo zanimivo ceno. Čas bo pokazal če bo sistem zanimiv za tako širok krog lastnikov stanovanj in hiš, kot si je to zamislil Gigaset.

Več o tem na: http://www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)