Univerzalni GSM nadzorno krmilni sistemi so dandanes postali povsem običajni elementi naših domov in podjetij. Sistemi se razlikujejo v glavnem po programski zasnovi in številu vhodnih in izhodnih priključkov. Izhodi so ponavadi relejski (2A) ali tranzistorski (okoli 0,2 A), vhodi pa digitalni napetostni ali brezpotencialni ter analogni (0-24V). Z izhodi lahko vklaplajamo ali krmilimo različne električne porabnike, odpiramo vrata, vklapljamo alarmne sirene, ogrevanje ali klimatizacijo, razsvetljavo … Na digitalne vhode ponavadi priklapljamo protivlomne senzorje (kontaktni, infrardeči, ultrazvočni), senzorje za požar, razlitje vode, razbitje stekla, nivo tekočine. Na analogne vhode ponavadi priklapljamo senzorje za temperaturo in tlak. Seveda na en sistem lahko priklopimo poljubno število različnih senzorjev, če ima le-ta dovolj vhodnih priključkov.
Pri hišnih GSM alarmih najpogosteje priklapljamo senzorje za vlom, požar in poplavo v kombinaciji s funkcijo odpiranja vrat s pomočjo GSM aparata. Tovrstne naprave so glede na funkcionalnost, zanesljivost in praktičnost uporabe izredno cenovno dostopne. Za svoj dom ali podjetje lahko z eno tako napravo in SIM kartico zagotovimo celovito rešitev, ki zajema funkcijo protivlomnega alarma, požarnega in poplavnega alarma ter učinkovitega krmiljenja in upravljanja na daljavo.
GSM sistem lahko v primeru kakršnegakoli alarma (vlom, požar, previsoka temperatura, previsok tlak…) pošlje SMS sporočilo na poljubne GSM aparate, določeni modeli pa lahko aktivirajo tudi klic na poljubne GSM aparate.
Programiranje takih GSM alarmov se praviloma vrši s programsko opremo preko PC-ja.
Številni operaterji ponujajo SIM kartice, ki so cenovno prilagojene za uporabo v takih GSM sistemih in nam zagotavljajo pri standardni uporabi izredno nizke mesečne stroške v velikosti evra ali dveh.

Več o temi na: http://www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)