V zadnjih letih se instalira bistveno več SIM kartic za namene komunikacije med napravami oz. med napravami in uporabniki kot pa se instalira SIM kartic za klasično glasovno komunikacijo. Osnovo za komunikacijo naprav v GSM omrežju tvorijo GSM modemi oz. GSM moduli, ki so sestavni deli GSM modemov. Modemi se v glavnem razlikujejo po podprtih funkcijah in načinu komunikacije s periferijo. Ponavadi podpirajo vso standardno podatkovno komunikacijo GSM 2G nekateri tudi 3G. Modemi lahko zagotavljajo večje količine pretoka podatkov, zelo veliko pa jih praktično dela še na nivoju CSD oz. na nivoju pošiljanja SMS sporočil. Kot klasični modemi tudi ti modemi poznajo AT ukaze s katerimi modemu »povemo, kaj od njega želimo«. Nabor AT ukazov se med modemi razlikuje glede na vsebovan GSM modul.

Najbolj razširjena podatkovna vrata na GSM modemih so RS 232, v zadnjem času se vedno bolj uveljavlja tudi industrijski RS 485. GSM modemi imajo standardno priključek za GSM anteno, priključek za napajanje in podatkovna vrata ter nosilec za SIM kartico. Opcijsko imajo lahko priključek za slušalko oz. konektor za I/O priključke, če jih vgrajeni GSM modul seveda omogoča.
GSM modemi navadno nimajo lastnega procesorja torej za njihovo delovanje potrebujemo računalnik ali pa drugo procesrsko vezje preko katerega prejemajo AT ukaze. Posebneži so GSM modemi, ki že imajo vgrajena lastno procesorsko platformo, ki v modernejših modelih deluje na osnovi Jave. Torej na modem lahko naložimo ustrezno java aplikacijo in modem lahko deluje popolnoma samostojno. Taki modemi vsebujejo lastne I/O priključke s katerimi tvorijo zaključeno celoto. Večina sodobnih GSM modemov vsebuje tako imenovani »TCP/IP stack« kar omogoča modemu povezljivost v IP omrežje.
Vodilni proizvajalec na področju GSM modemov in GSM modulov je evropski Cinterion (sedaj Gemalto). Poleg velikega števila različnih GSM modulov, ki so prilagojeni različni uporabi v M2M komunikaciji ima v svojem portfelju tudi 5 modelov zelo priljubljenih GSM modemov.
Modema Cinterion MC52it in MC55it sta naslednika izredno razširjene serije Siemens MC35it in Siemens TC35it. Po obliki sta identična prehodnikoma, po funkcionalnosti po ju še presegata. Model TC65t je modem, ki že vsebuje svojo procesorsko java platformo in niz I/O priključkov. Ima vse za samostojno delovanje in neposredno integracijo v M2M komunikacijo. Najnovejši GSM modem proizvajalca Cinterion je model BGS2t. Ta model ima lahko podatkovna vrata RS232 ali pa RS485 (dva različna modela). Značilnost tega modela je velika fleksibilnost montaže, cenovna ugodnost in majhna velikost.

 

Več o tem na: www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)