Skoraj dnevno je na sporedu vprašanje strank koliko stane GSM ojačevalec, ki bi bil primeren za njih. Vedno znova isti podajam copy-paste odgovor. Cena je pač odvisna od vrste GSM ojačevalca in priloženih anten. GSM ojačevalci se v glavnem ločijo po moči ojačitve in frekvenčnem pasu, ki ga ojačajo. Zelo priporočljivo je tudi, da ima GSM ojačevalec vgrajene  tako imenovane attenuatorje. Z attenuatorji lahko uravnavamo nivo signala za obe smeri (downlink in uplink). To je zelo pomembno zlasti na objektih, kjer je vhodni signal premočan. Tam je uporaba attenuatorjev praktično nujna.

Skratka za natančno določitev potrebne opreme za ojačitev signala, moramo poznati stanje GSM signalov na objektu. Preveriti je potrebno stanje vseh GSM operaterjev, ki so prisotni na objektu. Pogledati je potrebno bližino posameznih baznih postaj in določiti prave lokacije in smeri za postavitev anten. Vse to lahko storimo samo z opravljenimi meritvami na samem objektu. Te meritve opravijo strokovno usposobljeni monterji s pravo opremo. Če GSM ojačevalec moGSM ojačevalecntiramo po občutku sistem verjetno ne bo deloval optimalno. Še bolj nevarno pa je, da bi s tako montiranim sistemom povzročili motnje v GSM sistemu enega ali celo več operaterjev. Take izvore motenj morajo operaterji poiskati in izklopiti, saj drugače omrežje na takem mestu ne deluje dobro. V Sloveniji je zaradi različnih specifičnih pogojev veliko instaliranih GSM ojačevalcev. Na žalost jih je veliko montiranih slabo ali celo popolnoma narobe.

Zato bi na tem mestu še enkrat rad poudaril, da je montaža GSM ojačevalca brez predhodnih meritev povezana s kar velikim tveganjem, da bo šlo kaj hudo narobe. Meritve so praktično nujne zlasti za objekte, kjer je v bližini (5 km) več baznih postaj. Ključna je izbira, postavitev in usmeritev zunanje antene, ki ima povezavo z baznimi postajami. Zelo je tudi pomembna izbira mesta montaže notranjih anten. Antene se ne smejo medsebojno motiti in vplivati na delovanje sistema.

Kaj je sporočilo zgornjega članka? Kjerkoli boste že kupili opremo je pametno da prej opravite meritve na podlagi katerih lahko izberete pravo opremo za vas. Iste meritve vam bodo omogočile tudi optimalno montažo sistema, ki vam bo zagotovil signal na največji možni površini brez motenj v omrežjih operaterjev.

Več o tem na: www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)