Kot sem že pisal, je varčevanje z uporabo GSM vmesnikov spet hudo aktualno. Glede na naše potrebe si lahko izberemo različne pakete pri različnih GSM operaterjih. Če potrebujemo samo en govorni kanal, torej eno SIM kartico je trenutno najugodnejša ponudba Simobilovega osnovnega paketa neskončno, kjer za neomejeno klicanje po vseh omrežjih (fiksnih in mobilnih) plačate le 17,00 Evrov na mesec. Prvi mesec novi naročniki plačajo še priklopnino v višini 12 Evrov.

Če potrebujete več kot en govorni kanal priporočam uporabo Telekomovega paketa poslovni neskončni v vrednosti 23. Evrov in dodatne avto kartice s prav tako neskončnimi klici po Sloveniji v vrednosti 5 Evrov. Torej za 2 kanala plačamo skupaj 28 Evrov na mesec. Če potrebujemo še več kanalov preprosto sklenemo več naročniških razmerij.

Kar se tiče uporabe zanesljivih GSM vmesnikov, ki omogočajo hitre, zanesljive, in zvočno kvalitetne povezave še vedno prisegam na vmesnike znamke Ecotel. Ecoteli se največkrat povežejo z obstoječim telefonskim sistemom preko ISDN linije, kar že v osnovi pomeni da so optimizirani za uporabo 2 SIM kartic. Če potrebujemo 4 kanale preprosto uporabimo 2 GSM vmesnika hkrati. Vmesniki Ecotel so preverjeni in primerni za uporabo na vseh obstoječih telefonskih sistemih pri nas, seveda pod pogojem, da ima sistem možnost ISDN priključitve.

Poglejmo si povprečne razlike v telefonskih pogovorih če jih delamo preko povprečne fiksne linije ali pa preko GSM neomejenih naročniških paketov. Povprečen klic v vsa slovenska fiksna in mobilna omrežja preko fiksne linije nas stane okoli 0,06 Evra na minuto. Če upoštevamo, da imamo 2 kanala, preko katerih kličemo istočasno nas to stane 0,12 Evra na minuto. Hitro lahko izračunamo da za znesek 28 Evrov lahko po fiksni liniji telefoniramo malo čez 200 minut. Če pa pri fiksni liniji upoštevamo še povprečno mesečno naročnino za 2 kanala v vrednosti okoli 10 Evrov pridemo do rezultata, da za 28 Evrov preko dveh kanalov na fiksni liniji telefoniramo približno 150 minut, kar je 2,5 ure na mesec. Pri klicih preko GSM vmesnika s karticami z neomejenimi paketi lahko za znesek 28 Evrov preko 2 kanalov telefoniramo neomejeno-torej teoretično 720 ur na mesec. Če torej na mesec v slovenska omrežja telefonirate recimo 10 ur na govorni kanal, to znese na 2 kanalih preko fiksne linije okoli 72 Evrov. Če upoštevamo še 10 Evrov naročnine smo pri 82 Evrih. 82 Evrov proti 28 Evrom predstavlja 54 Evrov mesečnega prihranka. To pomeni, da imamo v obdobju 1 leta 2 kanalni GSM vmesnik odplačan. Če mesečno telefoniramo več, so prihranki linearno večji, saj so stroški v neomejenih paketih pač fiksni.

Povedano drugače. Če v vašem podjetju opravite vsaj za 10 ur klicev v slovenska omrežja na govorni kanal ste kandidat za uporabo GSM vmesnika. Več kanalov potrebujete, večji bodo prihranki. Dodatna dobra stran uporabe GSM vmesnika je v tem, da si sevanje telefona od ušesa spravite vsaj nekaj metrov stran.

Torej brž preglejte svoj račun za telefoniranje in poglejte koliko lahko prihranite vi.

Več o tem na: www.el-jamnik.si

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)