Poceni klici v tujino so pri naših strankah visoko na spisku zahtev in želja. Čeprav so v tujini tako imenovani alternativni VoIP operaterji postali že preverjena stalnica, se v naših logih ne uporabljajo tako pogosto kot bi se lahko. Glavni namen in smisel VoIP operaterjev vidim v zagotavljanju cenovno ugodnih telefonskih povezav za klice v tujino. S tujino imam v mislih cel svet. Različni operaterji imajo za iste države lahko zelo različne cene. Cene se spreminjajo tudi časovno. Splošno pa velja, da so mnogo cenejše (mobilne in fiksne) kot pri klasičnih operaterjih. V preteklosti se je teh IP operaterjev držal sloves kvalitativno slabih telefonskih povezav v smislu:ˇ«Poceni so že, sliši se pa slabo ali nič.« Potrebno je reči, da se kvaliteta teh povezav v zadnjem času zelo popravlja, zato so povezave zanimive tudi za resno poslovno uporabo. Prihranki pri nekaterih naših strankah znesejo tudi do nekaj 10 EUR na mesec, saj so minutne cene klicev nekajkrat nižje kot pri klasičnih operaterjih, za nekatere države pa celo zastonj.
Implementacija takega alternativnega VoIP operaterja v obstoječi telefonski sistem je zelo preprosta. Preko interneta pri operaterju odpremo svoj uporabniški račun in naložimo začetni denar za telefoniranje (tipični znesek je 5 EUR). Račun lahko uporabljamo, dokler ne porabimo zneska kar pri večini naših strank traja kar nekaj mesecev. Seveda je to odvisno od količine klicev in pa od države v katero kličemo. Ko je račun ustvarjen in denar naložen je potrebno operaterja povezati s telefonskim sistemom. Če je sistem starejši in še nima možnosti IP povezav uporabimo IP vmesnik, ki ga preko analogne ali ISDN povezave povežemo s tel. sistemom. Če je sistem novejši in že ima IP modul se po navadi lahko VoIP operaterja kar neposredno priključi na telefonski sistem. Na telefonskem sistemu aktiviramo oziroma nastavimo funkcijo izbire smeri glede na izbrano klicno številko (LCR funkcija) in varčevanje se lahko prične. Telefonski sistem bo za nastavljene klicne številke (tujina) sam izbral linijo, ki je priključena na našega alternativnega VoIP operaterja. Številko s katero se boste predstavljali pri svojih klicanih strankah večinoma lahko nastavite sami. Sama uporaba VoIP operaterja je tako samodejna, ne da uporabnik za to sploh ve. Za različne države lahko uporabljate istega operaterja, seveda pa lahko za vsako skupino držav uporabljate svojega VoIP operaterja. Na tak način lahko priključite tudi VoIP operaterja Skype SIP. Drugi zelo razširjen VoIP operater je VoIP discount.

Investicija v tako rešitev, ki znaša nekaj 10 EUR se lahko pri veliko klicih v tujino povrne v mesecu ali dveh. Torej, če se v svojem podjetju srečujete z visokimi stroški telefonskih klicev v tujino je omenjena rešitev lahko pravi odgovor.

Več o tem na: www.el-jamnik.si


The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)