Pri poplavi IP video domofonov zlasti azijskega porekla je težko ločiti zrnje od plev. Kaj je pri nabavi teh produktov potrebno vedeti? Najprej je potrebno določiti za kakšen namen bomo video domofon sploh uporabljali. Za preproste rešitve za privatne domove in hiše mogoče IP rešitev sploh ni potrebna. Mogoče nam bo zadoščala že rešitev s klasičnim video domofonom ki uporablja zunanje in notranje enote, ki so vezane na posamezne proizvajalce. Taki proizvodi so po navadi manj fleksibilni, so pa zato precej cenejši.

IP-bold2-300x290

IP bold IP video domofon v različnih izvedbah

Če pa želimo domofonsko rešitev povezati z računalniškim sistemom oz. IP telefonskim sistemom v objektu moramo uporabiti domofon, ki ga lahko povežemo na LAN, torej IP domofon. Ker večina uporabnikov želi tudi kamero v domofonu govorimo o IP video domofonu. Najbolj fleksibilni in funkcijsko najbolj široko uporabni so IP video domofoni ki uporabljajo splošni komunikacijski standard SIP. Domofone, ki delujejo po tem standardu lahko povezujemo s PC računalniki, različnimi tablicami in pametnimi telefoni kot seveda tudi z vsemi namiznimi SIP telefoni ali SIP videotelefoni. SIP IP domofoni so prav tako lahko povezljivi s skoraj vsemi sodobnimi telefonskimi sistemi vseh proizvajalcev. Sliko takih domofonov lahko spremljamo na tablicah, PC-jih, SIP video telefonih, Androidnih in iOS napravah. Sliko z domofona lahko pošiljamo preko Email-a. Dobri IP SIP domofoni lahko delujejo samostojno ali pa s pomočjo SIP serverja. Boljše IP video domofone lahko priključimo tudi v IP centrex rešitve poljubnih operaterjev.

Ob pritisku na klicno tipko se klic lahko poljubno porazdeli po notranjih enotah. Zvonjenje se lahko v primeru, da se noben ne javi seli na drugo notranjo enoto ali pa domofon kliče nekoga izven stavbe preko GSM ali IP omrežja. Preko IP telefonskega sistema lahko klic sprejemamo tudi na analognih namiznih ali brezvrvičnih telefonih v stavbi ali izven nje.

Preko vseh naštetih notranjih enot je seveda možno odpiranje vrat ali proženje drugih naprav saj dobri IP video domofoni po navadi vsebujejo več relejev na katere lahko priključimo različne ključavnice in naprave. Nekateri IP domofoni omogočajo tudi priklop IP daljinskih relejev. Nekatere izvedbe IP domofonov imajo vgrajene tudi univerzalne tipkovnice, ki omogočajo praktično nešteto kombinacij klicev na poljubno število notranjih enot.

Več o tem na: www.el-jamnik.si

 

The following two tabs change content below.
Boštjan Jamnik
Prodajnik, solastnik, pa še kaj v Elektrotehniki Jamnik Kranj d.o.o. katerega glavna dejavnost je telekomunikacijski inženiring. 20 letno delovanje sega v skoraj vse segmente tega širokega področja. Če že ne poznamo odgovora pa ponavadi vemo koga je treba vprašati. Po izobrazbi sem univerzitetni inženir strojništva.
Boštjan Jamnik

Latest posts by Boštjan Jamnik (see all)