Poslovna telefonija v letu 2016? Ja res je že kar nekaj časa preteklo od leta 2013, ko sem napisal zadnji prispevek  na temo sodobne ip telefonije za obrtnike, podjetja in ustanove. Kaj je novega oziroma kakšni so trendi na področju poslovna telefonija v letu 2016 pri naših rešitvah?

Poslovna telefonija

Grandstream GXP2170 zmogljiv gigabitni poslovni IP telefon PoE z dodatnim modulom

Še vedno se poslovna telefonija nekoč smo take sisteme preprosto imenovali telefonske centrale za podjetja in ustanove delijo na svetovno priznane proizvajalce kot so Alcatel, Asterisk, Avaya, Cisco, NEC, Unify (ex-Siemens),… Značilnost vseh velikih svetovnih proizvajalcev kot tudi sama poslovna telefonija so združene komunikacije ali angleško Unified Communications. Značilnost združenih komunikacij je nadzor in upravljanje govornega ali video klica na strežniški platformi kar je še najbolj podobno bivši klasični telefonski centrali dejansko pa gre za računalnik oz. računalniški strežnik s programsko opremo za upravljanje klicev.

Poslovna telefonija nortel Meridian 1 digitalna plošča

Naročniška digitalna ISDN plošča z 32 internimi priključki

Pri danes tehnološko že zastareli ISDN digitalni telefoniji smo imeli strojno opremo – vtične plošče za 8/16 ali 32 naročniških priključkov. Današnja sodobna telefonija z VoIP telefonskimi aparati so naročniški priključki izključno v programski obliki. To pomeni, da se ob zagonu strežnika programske oprema z naročniškimi priključki naloži v delovni spomin  RAM, ki komunicira z IP telefonskimi aparati in komunikacijskimi prehodi v javna telefonska omrežja. Tako je sodobna poslovne telefonija sestavljena iz treh komponent in sicer:

 • Nadzor in upravljanje klica
 • Komunikacijski prehodi med omrežji npr ISDN – VoIP, PSTN-VoIP, GSM-VoIP,..
 • Telefonski priključki in programske aplikacije
Poslovna telefonija

Koncept sodobne telefonije vključuje CallControl strežnik in Gateway prehod in osnovna omežna IT infrastruktura

Seveda brez osnovne kabelske in omrežne računalniške infrastrukture sodobna poslovna telefonija ni možna. Vsi veliki svetovni proizvajalci temeljijo svoj lasten operacijski sistem na zaprti programski kodi in licenčnini na število uporabnikov ter dodatna licenčnina za napredne posamezne funkcije kot so aplikacije in storitve. Nasprotno pa svetovno najbolj priljubljena odprtokodna komunikacijski projekt z imenom Asterisk, ki je brezplačna, odprtokodna programska oprema. Asterisk pretvarja navaden računalnik ali strežnik s funkcijami v bogato in cenovno ugodno poslovno telefonijo.

Naša ponudba sodobne telefonije v letu 2016

V naši ponudbi imamo zmogljiv licenčni Unify sistem in odprtokodni Asterisk MyPBX sistem proizvajalca Yeastar. V letu 2016 smo postali uradni Grandstream partner, ki je preverjen svetovni proizvajalec govorne in video komunikacijske opreme temelječe na odprti kodi.  V nadaljevanju vam predstavljam Grandstream UCM serijo IP PBX sistemov s širokim naborom podjetniških združenih komunikacij temelječih na Asterisk platformi. Sistemi so enostavni za upravljanje in odlična izbira od VoIP telefona do sistema za mala in srednja velika podjetja po zelo privlačnih cenah. Našo ponudbo lahko preverite v specializirani spletni trgovini iTshop.si .

Sodobna poslovna telefonija s serijo Grandstream  UCM6100

Serija Grandstream UCM6100 je celovita rešitev, ki vključuje vso strojno in programsko opremo v eni stroškovni postavki, brez dodatnih licenc ali dodatnih stroškov, zaradi česar so poslovne funkcije dosegljive tudi majhnim in srednje velikim podjetjem. Veliko proizvajalcev IP PBX naprav zaračunava vrsto dodatnih storitev kot so: letne licenčnine, stroški po storitvi za n.pr. IVR, avtomatski posredovalec – telefonist, snemanje klicev, stroški na uporabnika, nadgradnje programske opreme, ki na koncu precej povečajo stroške upravljanja vaše IP PBX naprave.

V Grandstream UCM6100 seriji so vključene vse te drage IP PBX funkcije ter so prilagojene za potrebe majhnih in srednje velikih podjetij brez dodatnih stroškov.

Poslovna telefonija

Poslovna telefonija – Grandstream UCM serija ip pbx naprav

UCM6100 serija premore napredne glasovne funkcije, ki se lahko primerjajo s sistemi v uporabi v velikih podjetjih. Podpira vse vodilne glasovne kodeke, kostumizacijo številnih klicnih funkcij in  lahko zaščiti klice in prenos podatkov z napredno enkripcijo. Poglejmo si nekaj prilagodljivih glasovnih funkcij, ki jih nudi UCM6100:

 • IVR
 • Avtomatsko posredovanje klica u z večjezikovnim odzivnikom
 • Snemanje klicev
 • Preusmerjanje klicev vključno skupinskim zvonjenjem in usmerjanjem
 • Lastna izbira glasbe med čakanjem
 • Prilagodljiv načrt klicanja
 • Klic na čakanju
 • Interkom/iskanje
 • Izbira s klikom
 • Posredovanje klica
 • Ne moti
 • Lučka ob zasedenosti linije (BLF)
 • Konferenčni telefonski klic
 • Prekodiranje vsak z vsakim kodekom
 • In še mnogo drugih funkcij

Video funkcije

ucm_logo

Poslovna telefonija UCM Grandstream – Govorne, podatkovne, mobilne in video funkcije

UCM6100 serija podpira SIP video med vsemi s SIP usklajenimi napravami in vam tako omogoča stalen kontakt z vašimi strankami s pomočjo video in telefonskih konferenčnih klicev, integracijo in nadzor vaših videonadzornih kamer ter prejem videonadzornih alarmov. UCM6100 serija podpira vse vodilne video kodeke – vključno z H.264. V pripravi je podpora za WebRTC video klic npr iz javne spletne strani imetnika UCM6100 telekomunikacijskega sistema direktno na video telefon znotraj podjetja.

Podatkovne funkcije

UCM6100 serija podpira napredne podatkovne rešitve, kar optimizira vaša poslovna orodja za povečanje produktivnosti, nadzor klicnih navad, dostop do vseh zapisov in stik z vašim poslovnim okoljem kot še nikoli dosedaj…

 • Zapis podatkov o klicih – vam omogoča nadzor nad klicnimi navadami v vašem podjetju in pregled klicev glede na vrsto, datum, čas in še več.
 • Integrirajte vaše telefonske imenike in strežnike v UCM6100 namesto, da sinhronizirate vsak IP telefon posebej
 • Nastavite posredovanje faksov in glasovnih sporočil na vašo e-pošto
 • 38 faks podpora
 • Nikoli ne izgubite konfiguracijskih nastavitev ali datotek z funkcijo sistemskega varnostnega kopiranja

Mobilne funkcije

Glede na visoko stopnjo mobilnosti v današnjem poslovnem svetu je možnost dostopa do poslovnih klicev, datotek in videonadzor lokacije podjetja, medtem ko ste na poti, bistvenega pomena. UCM6100 omogoča majhnim do srednje velikim podjetjem poslovanje s katerekoli lokacije, zahvaljujoč podpori številnih mobilnih funkcij…

 • Opravljajte telefonske klice kjerkoli z uporabo pametnega telefona, tablice ali računalnika z uporabo mobilnih telefonskih aplikacij.
 • Nadzor podjetja preko videonadzornega sistema in prejemanje alarma od katerekoli naprave, ki ima omrežno povezavo. Večina Grandstream IP videonadzornih kamer podpira dvo-smerni prenos avdio signala, kar omogoča pogovor z obiskovalci pred vašimi vrati, v skladišču,…preko videonadzornih kamer
 • Dostopajte do pomembnih poslovnih datotek od koderkoli, kjer imate dostop do interneta. Glasovna pošta in faksi so lahko posredovani na vaš e-poštni naslov. Prav tako lahko dostopate do posnetih klicev s prijavo v vaš spletni vmesnik

Telefonski aparati Grandstream

Poslovna telefonija Grandstream VoIP telefoni

Široka izbira Grandstream poslovnih telefonskih aparatov. Ponudbo preveri pri iTshop.si

V ponudbi serija GXP1600 za mala podjetja s privlačno ceno in serija GXP2100 telefonskih VoIP aparatov z naprednimi podjetniškimi funkcijami ter video telefona GXV32XX z Android operacijskim sistemom in zaslonom na dotik.

Zaključek

Da bi vam lahko ponudil najboljšo IP telefonijo, ki bo primerna za vaš posel me kontaktirajte ali še bolje izpolnite vprašalnik za telefonijo. Z izpolnjenim vprašalnikom bom tako spoznal vaše obstoječe stanje telefonskih komunikacij in kakšne so vaše zahteve in potrebe (link). Našo ponudbo telekomunikacijske, omrežne in računalniške opreme lahko preverite tudi v specializirani spletni trgovini iTshop.si .

The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.