Videokonferenčni trendi v letu 2014

Kaj so videokonferenčni IT Megatrendi, ki bodo vplivali na video sestankovanje v letu 2014?

Oglejte si pogovor  eksperta Howard S. Lichtman, glavnega in odgovornega urednika revije Telepresence in Simona Dudleya Video Evangelist za LifeSize, kot sta razpravljala in napovedala trende, ki se bodo zgodila v letu 2014 in v bližnji prihodnosti 2-3 let.

Videokonferenca 21 najbolj pogostih vprašanj 

Videokonferenčni trendi v letu 2014

Videokonferenčni trendi v letu 2014

Veliko potencialnih strank pa tudi poslovnih partnerjev me je že večkrat vprašalo zakaj pa bi rabili profesionalni videokonferenčni sistem? Iz dosedanje prakse je največ kupcev videokonferenčnih sistemov pri nas se odločilo za nakup na osnovi zahteve tujega poslovnega partnerja. Taka sta dva primera mojih strank prvi primer je slovenski dobavitelj komponent tujemu partnerju kjer je tuji poslovni partner s svojim dobaviteljem želel komunicirati z ekipo razvojnikov dnevno. Drugi primer je nakup znanega slovenskega podjetja s strani tujega partnerja in ena izmed prvih potez je bila vzpostavitev videokonferenčnega sistema LifeSize na relaciji Slovenija – Izrael za redne tedenske sestanke korporacije. V veliki večini slovenskih podjetij kjer še nimajo uvedenega profesionalnega videokonferenčnega sistema me sprašujejo zakaj bi pa mi potrebovali profesionalni sobni videokonferenčni sistem saj lahko za ta namen uporabimo Skype na računalniku z web kamero. Zato, ker vedno pozabim našteti kaj vse predstavlja pravi videokonferenčni sistem v nadaljevanju bloga so najbolj pogosta vprašanja in odgovori z LifeSize Video Evangelistom Simon Dudley, ki odgovarja na najbolj pogosta zastavljena vprašanja o videokonferenci v seriji “21 vprašanj”.

 

1. “Zakaj naše podjetje sploh potrebuje videokonferenčni sistem?” Videokonference spreminjajo način poslovanja po vsem svetu in v vseh panogah gospodarstva. Dolgo so se podjetja zanašala na telefonske in spletne konference za sodelovanje s posamezniki na različnih lokacijah, sedaj pa jim LifeSize omogoča nov način povezovanja. Videokonference so cenovno učinkovitejše, privlačnejše in ultimativno produktivnejše kot katerakoli druga oblika tehnologije – zaradi česar so prava izbira za podjetja vseh velikosti.

2. “Kako se videokonferenca sploh razlikuje od spletnega seminarja oz. spletne konference?” Spletni seminarji in konference so orodja, ki jih podjetja uporabljajo za predstavitev velikim številom udeležencev hkrati. Vendar pa jim manjka interaktivnost osebnega stika.  Na žalost nas omrežne platforme lahko razočarajo, če želimo sodelovati, slišati odzive ali pa preprosto imeti živahno debato. LifeSize videokonferenčni klici za več udeležencev so preprosto boljša rešitev za pristno človeško interakcijo.

3. “Zakaj uporabiti videokonferenco namesto telefonske avdiokonference?” Videokonferenčna tehnologija LifeSize omogoča neprimerno intenzivnejšo interakcijo kot jo lahko nudijo avdio telefonske konference. Pri telefonski konferenci je več kot 93 odstotkov komunikacije verbalne, kar seveda pomeni, da je velik del komunikacije prepuščeno interpretaciji. S HD videokonferenčnimi rešitvami LifeSize je interakcija intenzivnejša, skoraj kot če ste dejansko prisotni v istem prostoru z ostalimi udeleženci videokonferenčnega klica. Avdio telefonski konferenčni klici se pri primerjavi nivoja komunikacije in sodelovanja preprosto ne zmorejo primerjati z videokonferenčnimi komunikacijami.

4. “Kakšna je glavna razlika med standardiziranimi in licenčnimi videokonferenčnimi sistemi?” Standardizirani videokonferenčni sistemi omogočajo sistemom različnih proizvajalcev medsebojno komunikacijo. Rešitve kot n.pr. Facetime ne omogočajo komunikacije med sistemi različnih proizvajalcev, kar resno omejuje učinkovito komunikacijo. Si lahko predstavljate, da bi uporabniki iPhone lahko klicali samo druge iPhone uporabnike? Potencial za vsesplošno uporabo videokonferenc zahteva odprto, interoperatibilno komunikacijo, ki jo lahko omogočajo samo standardizirane rešitve. Licenčna tehnologija preprosto ni ustrezna za podjetja, ki želijo komunicirati s partnerji zunaj lastne organizacije.

5. “Kaj je videokonferenčna infrastruktura in kaj so njene prednosti?” Način podpore videokonferenčnega sistema bo narekoval uporabo v organizaciji. N.pr., če ima podjetje dober IT oddelek, ki se lahko posveti podpori videokonferenčnega sistema, je priporočljiva uporaba lokalne infrastrukture. Outsourcing je primerna izbira za podjetja, ki želijo celovito rešitev brez vzpostavitve lastnega IT. Ta način je najprimernejši za majhna podjetja.

6. “Uporabljam Skype in Google Hangouts; sta primerna za poslovno uporabo?” Skype in Google Hangouts sta popularni brezplačni videokonferenčni rešitvi, vendar ali sta res primerni za poslovna okolja? Medtem, ko so te tehnologije odlične za pogovor s prijatelji in družino, jim pogosto primanjkuje varnosti, zanesljivosti in delovanja na poslovnem nivoju komunikacij. Ali se res želite soočiti z zamrznjeno in razdrobljeno sliko med pomembnim poslovnim klicem?

7. “Potrebujejo vse organizacije videokonferenčno infrastrukturo?” Videokonferenčne rešitve LifeSize so razširljive tako, da ustrezajo velikim in majhnim podjetjem. Ne glede na to ali vaše podjetje išče preprosto točka-do-točke videoklicno rešitev ali polno infrastrukturno/endpoint investicijo v videokonferenčni sistem, LifeSize ima rešitev, ki lahko izpolni vse zahteve.

8. “Pogosto slišim, da so videokonferenčni sistemi dragi. Je to res?” Enterprise videokonferenčni sistemi so zmotno označeni kot rešitev za zgornjih 500, direktorske pisarne in sejne sobe, vendar boste hitro ugotovili, da je ta tehnologija dosegljivejša kot ste mislili. Velika kot tudi srednje velika podjetja lahko veliko pridobijo s to inovativno tehnologijo.

9. “Je uporaba videokonferenčnega sistema zapletena?” Videokonference zmotno veljajo za kompleksno tehnologijo, s katero lahko upravlja samo nekdo z veliko IT znanja. Vendar se je ta tehnologija v zadnjih letih zelo razvila in je sedaj tako preprosta kot običajni telefonski klici. Rešitve kot LifeSize Icon serija so tako preproste, da jih lahko uporabljate brez kakršnegakoli IT šolanja. Če znate uporabljati pametni telefon, boste brez težav opravljali videokonferenčne klice.

10. “Naj kupimo ali najamemo videokonferenčno infrastrukturo?” Podpora videokonferenčnemu sistemu je odvisna od načina uporabe v podjetju oz. organizaciji. N.pr., če ima podjetje učinkovit IT oddelek, ki lahko prevzame upravljanje videokonferenčnega sistema je primernejše lastno vzdrževanje in upravljanje. Za manjša in srednje velika podjetja, ki želijo polno funkcionalnost brez lastnega IT osebja pa je primernejši outsourcing.

11. “Lahko za videokonferenco uporabljam normalno internetno povezavo?” Videokonferenčna tehnologija LifeSize ne potrebuje posebnih internetnih povezav. Pravzaprav lahko dosežete odlično kvaliteto že pri hitrostih 1 mbps. Iz tega razloga lahko podjetja vseh velikosti uporabljajo videokonferenco v visoki definiciji z minimalnimi investicijami v infrastrukturo. Presenečeni boste ob ugotovitvi, da je videokonferenčni klepet tako preprost kot navadni telefonski pogovor in potrebuje minimalno IT podporo pri instalaciji in upravljanju.

12. “Kako razširim videokonference na svoje stranke in poslovne partnerje?” Kakšna je korist investicije v videokonferenčno tehnologijo, če ne morete govoriti s posamezniki izven vašega podjetja kot n.pr. s strankami in poslovnimi partnerji? Z LifeSize HD videokonferenčnimi rešitvami lahko izboljšate poslovno sodelovanje ne glede na to kakšen videokonferenčni sistem uporabljajo vaši poslovni partnerji.

13. “Kako obremenjena z vzdrževanjem videokonferenčnega sistema bo naša IT ekipa?” Videokonferenčna tehnologija je zahvaljujoč najnovejšim inovacijam  LifeSize preprostejša kot kdajkoli prej. IT strokovnjaki, ki poznajo aplikacije kot so Oracle ali Outlook Exchange ne bi smeli imeti nikakršnih težav pri vzpostavitvi in upravljanju videokonferenčnega sistema. Z virtualizacijo je LifeSize poenostavil uporabo aplikacij kot  sta strujanje in snemanje, večuporabniški klic in podpora mobilnim napravam – vse s pomočjo poenotenega vmesnika. Za uporabnike je video klic enako preprost kot telefonski klic s pametnega telefona.

14. “Kako lahko podjetje s pomočjo videokonferenc varčuje pri stroških?” HD videokonference omogočajo produktivno sodelovanje med poslovnimi partnerji ne glede na geografsko razdaljo. Medtem, ko so v preteklosti za poslovne pogovore bila potrebna poslovna potovanje, včasih čez velike razdalje, je danes dovolj vzpostavitev videokonferenčnega klica, ki poustvarja enako atmosfero kot pri sestanku v konferenčni sobi. Ne samo, da je bil prejšnji model poslovnih potovanj zelo drag, bil je tudi izjemno neučinkovit. Z LifeSize, lahko sprejemate poslovne odločitve hitro in hkrati utrjujete poslovne odnose ne glede na razdaljo.

15. “Kaj je pomembno pri določitvi povračila investicije?” Čeprav je običajno povračilo investicije izračunano na podlagi denarnega vidika, priporočamo tudi pogled na prihranek pri času. Čeprav ima zmanjševanje potrebe po poslovnih potovanjih finančne prednosti, pomislite hkrati na prihranek časa pri doseganju poslovnih odločitev preko neprimerno produktivnejših videokonferenčnih pogovorov.

16. “Zakaj naj se odločim za LifeSize videokonferenčni sistem?” LifeSize je pionir in eden globalno vodilnih proizvajalcev videokonferenčnih sistemov v visoki definiciji. V današnjem globalnem poslovnem okolju je potreba po dobrih in rednih poslovnih stikih s poslovnimi partnerji, strankami, prodajalci in investitorji večja kot kdajkoli prej. LifeSize tehnologija vam omogoča vzpostavitev rednih kontaktov s partnerji s pomočjo preprostih, zanesljivih HD videokonferenčnih komunikacij.

17. “Kakšna je razlika med LifeSize Icon produkti in ostalimi videokonferenčnimi sistemi?” LifeSize Icon serija predstavlja resnični Smart Video™, ki preprostost pametnega telefona spreminja v poslovno videokonferenčno tehnologijo. Enako kot uporaba pametnega telefona ne zahteva posebnega šolanja uporabnikov, tudi LifeSize Icon omogoča enako preprosto uporabo za posameznike brez ali z malo IT izkušnjami. Ostali videokonferenčni sistemi namenjeni konferenčnim sobam so bolj zapleteni, kar lahko omejuje redno uporabo. LifeSize Icon je dovolj preprost za vsakodnevno uporabo za vsako vrsto sestankov.

18. “Kakšna je prednost uporabe v namene tele-zdravja?” Telemedicina je nov trend v zdravstvu, ki omogoča boljši dostop pacientom v oddaljenih predelih in jih lahko poveže z zdravnikom v trenutku – namesto, da čakajo dneve ali cele tedne na naročen termin. Tehnologija je presenetljivo preprosta za uporabo in vzdrževanje v zdravstvenih organizacijah. LifeSize telezdravje videokonferenčne rešitve so enako preproste za uporabo kot navadni telefonski klici tako, da imajo od telemedicine koristi tako zdravniki kot tudi medicinske sestre in pacienti .

19. “Kakšne so glavne razlike med LifeSize in Vidyo videokonferenčnimi sistemi?” Pri primerjavi videokonferenčnih sistemov različnih proizvajalcev je pomembno razumevanje osnovnih razlik med vodilnimi rešitvami. Vidyo nudi lastniško rešitev, ki ne more komunicirati s standardiziranimi videokonferenčnimi rešitvami brez nakupa precej dragega prehoda. LifeSize nudi standardizirane naprave za konferenčne sobe, namizne računalnike, prenosne računalnike in mobilne naprave, kar omogoča komunikacijo s komerkoli, kadarkoli.

20. “Kakšno je delovanje med LifeSize in BlueJeans videokonferenčnim sistemom?” BlueJeans je interoperatibilni servisni model za video pogovore medtem, ko LifeSize omogoča polno HD video okolje, vključno z infrastrukturo in končnimi točkami za konferenčne sobe, osebne in Mac računalnike ter za mobilne naprave kot so pametni telefoni in tablični računalniki. LifeSize in BlueJeans sta komplementarna sistema, ki podpirata medsebojno komunikacijo.

21. “Kaj je WebRTC in kako deluje v okviru obstoječih videokonferenčnih sistemov?” WebRTC je zmožnost opravljanja videokonferenčnih klicev s pomočjo spletnega brskalnika brez uporabe dodatnih naprav ali dodatne programske opreme. Ta vrsta tehnologije lahko vodi k velikim dobičkom za poslovni svet in ima potencial izjemnega povečanja uporabe videokonferenčne tehnologije v poslovnem svetu in predvsem pri majhnih in srednje velikih podjetjih. Čeprav je uporaba WebRTC šele na začetku, lahko vodi k pravi revoluciji uporabe videokonferenčnih klicev.

 

videokonferenčni LifeSize sistem

Prenesi LifeSize Product Matrix in se seznani z videokonferenčnimi sistemi LifeSize

 

 

 

 

Videokonferenčni sistem LifeSize Icon

 

 

 

LifeSize Icon je visoko zmogljiv videokonferenčni sistem, ki omogoča Smart Video – radikalno poenostavljeno in uporabniku prijazno rešitev za videokonferenčne klice. Več o vstopnem modelu najnovejšega sobnega videokonferenčnega LifeSize Icon si preberite v blog prispevku >>>klik 

videokonferenčni Awards

Lifesize logo

 

Videokonferenca LifeSize Icon in ostali HD videokonferenčni sistemi Express 220 in Team 220 so na voljo v naši specializirani E-prodajalni za telekomunikacije ITshop.si nova izkušnja nakupovanja

ITshop.si nova izkušnja nakupovanja

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Dejan Pogačnik

Dejan Pogačnik

IT support at PSE d.o.o.
Aktivno zaposlen v telekomunikacijskem podjetju PSE poslovne komunikacije! – komunikacijske rešitve prilagojene vašim potrebam. Zunanji sodelavec in soustanovitelj podjetja BONA DEA d.o.o.. Na področju telekomunikacijskih in informacijskih tehnologijah ima več kot 25 let bogatih izkušenj. Privatno pa navdušen kolesar, digitalni fotograf in ljubitelj zgodovine od leta 1900 dalje.